Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Bush a kisebbségek pozitív megkülönböztetése ellen

2003.01.16. 12:16
Alkotmányba ütközőnek tartja, ezért megszüntetné a kisebbségek pozitív diszkriminációját George W. Bush. Az elnök szerint tarthatatlan, hogy a kisebbségek tagjai faji alapon plusz pontokat kaphatnak az egyetemi felvételiken. A demokraták szerint a kormányzat a sokszínűséget támogató programjával ellentétesen cselekszik.
A kisebbségek pozitív diszkriminációjának felülvizsgálatát kezdeményezi az amerikai Legfelsőbb Bíróságnál George W. Bush - jelentette a CNN. "Támogatom a változatosság minden formáját, beleértve a faji sokszínűséget is, azonban nagyon károsnak tartom a Michigan Egyetem módszerét" - nyilatkozta Bush, utalva a felsőoktatásban bevezetett kvótarendszerre.

Plusz pontok faji alapon

A Michigan Egyetem hispano- és afroamerikaiakat, valamint a bennszülött őslakosság tagjait támogató kvótarendszerét az egyetem fehér diákjainak egy csoportja támadta meg a bíróságon. Az 1978 óta bevett gyakorlat alapján a kisebbségek tagjai plusz pontokat kaphatnak egyetemi felvételijükön.

A rendszerben a kisebbségi jelentkezők hovatartozásukra tekintettel eleve 20 pontot kapnak. A felvételin maximum 150 pontot lehet szerezni. A konzervatívok ennek a rendszernek a megváltoztatását követelik. "Az a kvótarendszer, mely faji alapon dönt a jelentkezők felvételéről igazságtalan, megosztó és semmiképpen sem lehet összeegyeztetni az alkotmánnyal" - nyilatkozta Bush.

A diszkrimináció alkotmányellenes

"Az alkotmányunk egyértelműen kimondja, hogy faji hovatartozásra tekintet nélkül egyenlően kell kezelni az ország polgárait" - mondta Bush. A normarendszer elleni támadás különösen meglepő, mivel a Republikánus párt még ki sem heverte a szenátusban többségbe került frakció vezetésére kijelölt Trent Lott szenátor rasszista botrányát. Ellentétesnek tűnik az akció a párt azon igyekezetével is, hogy erősítsék pozíciójukat a hagyományosan demokrata szavazó feketék között - írja a CNN.

A kormányzati akciót a Demokrata párt máris kemény kritikával illette, véleményük szerint a republikánusok nem támogatják eléggé a faji sokszínűséget. Richard Gephardt, a képviselőházi demokrata frakció volt vezetője, a párt egyik lehetséges elnökjelöltje a 2004-es választásokon levélben fordul a bírósághoz a kvótarendszer fenntartása érdekében - írja a CNN. Gephardt maga is a Michigan egyetemen diplomázott.

Tetteket várnak a demokraták

Tom Daschle, a szenátusi demokraták vezetője szerint a kormányzat akciói ellentétesek meghirdetett, kisebbségeket támogató programjával. "A republikánusoknak most bizonyítania kellene, hogy hogyan lehetnek a faji sokszínűség pártján, ha ennek egyik legfontosabb eszközét támadják" - vette védelmébe a pozitív diszkriminációt Daschle.

A kormányzat tervei szerint a pozitív diszkriminációt egy olyan rendszer váltaná fel, melyben faji hovatartozásra tekintet nélkül a középiskolai tanulók legjobb tíz százaléka kerülhetne felvételre - mondta el Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője.