Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menekülnie kellett az afgán elnöknek egy kabuli ünnepségről

2008.04.27. 10:27
El kellett menekülnie Hamid Karzai afgán elnöknek és számos más afgán állami tisztségviselőnek egy kabuli nyilvános ünnepségről, mert ismeretlenek - feltehetőleg tálib felkelők - automata fegyverből tüzet nyitottak rájuk.

Százak menekültek el pánikban az elnöki palota közelében lévő helyszínről, amikor meghallották a fegyverropogást. Két robbanás is hallható volt. A televízió élőben közvetítette az ünnepséget és az ahhoz tartozó katonai parádét, a nézők így láthatták, amint a kormány tagjai fedezéket keresve bebújtak az emelvény mellvédje mögé. Kevéssel az incidens után megszakadt a közvetítés.

Egy amerikai tudósító látta, amint a testőrök betuszkolják Karzai elnököt egy gépkocsiba, és nagy sietve elszállítják a helyszínről. Az afgán védelmi minisztérium közlése szerint az államfő és a kormány összes tagja sértetlenül vészelte át a támadást, és biztonságban van. Karzai számos merényletkísérletet élt túl az utóbbi években.

A kormányellenes tálib felkelők egy szóvivője közölte: "a mi embereink lőttek Karzaira". Zabihullah Mudzsahid szóvivő mobiltelefonon tájékoztatta erről egy nyugati hírügynökség tudósítóját. Szavai szerint hatan hajtották végre a támadást, hármat megöltek közülük a biztonsági erők. A további három sorsáról nem tett említést.

Az inváziós szovjet hadsereg afganisztáni vereségéről, illetve a szovjetbarát kormány 1992-es bukásáról akartak megemlékezni az incidens által félbeszakított ünnepségen.