Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Robbanás az afganisztáni magyar járőrök közelében

2006.10.16. 17:50
Egy házilag készített robbanószerkezet robbant hétfőn kora délután az afganisztáni Baghlan városában járőröző magyar katonák közelében, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett - tájékoztatta Nagy Andrea Éva százados, az újjáépítési csoport sajtótisztje az MTI-t hétfőn.

Az Afganisztánban állomásozó Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) hétfőn az Afgán Nemzeti Rendőrség erőivel közös járőrözési feladatot hajtott végre Baghlan városban.

A járőr-feladat végrehajtása után a két katonai járművön szolgálatot teljesítő katonák éppen visszaindultak Pol-e Khumri városba, amikor magyar idő szerint 12.30 órakor, előttük 20 méterre, az út jobb oldalától másfél méterre felrobbant egy házilag készített robbanószerkezet - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Biztosították a helyszínt

A katonák az előírásoknak megfelelően biztosították a helyszínt, majd visszaindultak a táborba. Az MH PRT állományából kijelölt bizottság az afgán rendőrséggel és a nemzetbiztonsági szervekkel együttműködésben megkezdte az eset kivizsgálását, amely jelenleg is folyik.

A tartományi újjáépítési csoportokat (Provincial reconstruction team - PRT) eredetileg az amerikaiak hozták létre az afganisztáni tálib rendszer 2001-es megbuktatása után. Az első ilyen PRT 2002 végén jött létre, amerikai irányítás alatt. Később az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, a NATO vezette ISAF is átvette ezt a módszert, amikor elkezdte kiterjeszteni mandátumát az ország vidéki részeire.

Civilek és katonák is részt vesznek a PRT-k munkájában

Afganisztánban az ISAF irányítása alatt kilenc ilyen PRT működik, bár ez a szám bővülni fog. Ez a folyamat indokolta a magyar tartományi újjáépítési csoport létrehozását is: a hollandok, akik eddig az észak-afganisztáni Puli-Humriban (Baghlan tartomány) működtettek PRT-t, idén áttették székhelyüket délre, s így az előbbi PRT irányítását át kellett vennie egy másik országnak.

A PRT egy sajátos megoldás, hiszen egyszerre szolgálnak benne katonák és civil szakemberek. A PRT-k első feladata létrehozásuk után az adott körzet biztonságának megteremtése. Ez az előfeltétele annak, hogy megkezdhessék a polgári feladatok ellátását. A magyar kontingens október 1-jére érte el műveleti képességét, amelynek során jelenleg mintegy 180 katona teljesít szolgálatot Afganisztánban.