Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Több mint hetven afgán tálib esett el egy ütközetben

2006.08.20. 12:18
Afganisztánban már olyan területeken is felerősödtek a harcok, ahol korábban viszonylagos nyugalom volt. A magyar kontingens októberben veszi át az egyik tartomány újjáépítésének irányítását. Szekeres Imre honvédelmi miniszter augusztus 20-ai beszédében külön kitért az afgán misszióra.

A fanatikus szunnita muzulmán tálibok 71 harcosa vesztette életét a vasárnapra virradó éjszakán Afganisztán déli részén az afgán kormány katonáival, valamint a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőkkel (ISAF) vívott ütközetben.

Négy amerikai katona, négy afgán rendőr és az afgán hadsereg tizenkét katonája is elesett a csatamezőn. Három rendőr eltűnt a küzdelem során.

Kandahár közelében küzdenek

Az összecsapás a déli országrész legnagyobb városa, Kandahár közelében, attól 35 kilométernyire nyugatra zajlott le. Az afgán biztonsági erők a NATO vezette ISAF alakulatainak támogatásával több órás tűzharcot vívtak a déli Kandahár tartományban a Pandzsvaj várost megrohanó tálib erőkkel. Az afgán katonák 71 tálib holttestét találták a kormányellenes fegyveresekkel vívott csata után a csatatéren.

Pandzsvaj körzet kormányzója közölte az említett adatokat a halálos áldozatokról. A tálibok ezzel szemben 12 harcosuk elestéről tettek bejelentést. Szóvivőjük közlése szerint a rendőri erők sokkal nagyobb veszteséget szenvedtek.

Nimrúz tartományban is felerősödtek a harcok

Hat afgán rendőr meghalt, három megsérült szombaton tálib harcosokkal vívott csatározásban Afganisztán nyugati részén. A fanatikus szunnita muzulmán tálibok négy embert vesztettek a Nimrúz tartomány területén lezajlott összecsapásban, további öt tálib fegyveres megsebesült - közölte vasárnap a tartományi kormány szóvivője.

A nyugati Nimrúz tartomány eddig viszonylag nyugodt térségnek számított, a déli és keleti területeket elborító erőszak megkímélte az ázsiai országnak ezt a szegletét.

A legvéresebb időszak 2001 óta

Az ország déli és keleti körzeteiben viszont minden eddiginél jobban felélénkült az utóbbi hónapokban az ország korábbi urai, az amerikai katonai intervencióval megbuktatott fanatikus szunnita muzulmán tálibok fegyveres tevékenysége. Afganisztán a tálibok kormányának 2001-es megdöntése óta most éli át legvéresebb időszakát.

2005 vége óta szinte mindennaposak a tálibok fegyveres akciói az ország déli és keleti tartományaiban. A NATO július 31-én vette át az ország déli részén a nemzetközi erők katonai akcióinak irányítását az amerikai hadseregtől. Az ISAF több mint tízezer - túlnyomórészt kanadai, brit és holland - katonája állomásozik jelenleg ebben a térségben.

Októberben veszik át a magyarok Baglan tartomány újjáépítésének irányítását

Októbertől egy afganisztáni tartományi újjáépítési csoport vezetését vállalta Magyarország. Hollandiától vesszük át Baglan tartományban az újjáépítési csoport vezetését. A csoport tevékenysége idén 1,8 milliárd forintba kerül. Ezután már nem csak békefenntartói feladatokat lát el Magyarország, hanem részt vesz az újjáépítés feladataiban is, két éven keresztül.

Afganisztánban jelenleg 180 magyar katona szolgál, a jövőben is körülbelül ennyien vállalnak újjáépítési feladatokat Baglan tartományban. Októberben lesz a parancsnoki átadás-átvétel, a tényleges tevékenység jövő áprilisban indul majd, a szükséges felkészülés után.

Szekeres bízik a magyar katonákban

Magyarország segítséget nyújt az igazságszolgáltatási, a közigazgatási, az oktatási és a mezőgazdasági rendszer kialakításához, valamint infrastrukturális fejlesztésekben.A tervek szerint a jelenleg Afganisztánban szolgáló magyar alakulat garantálná az újjáépítési csoport biztonságát.

Szekeres Imre magyar honvédelmi miniszter augusztus 20-ai beszédében kiemelte: bízik abban, hogy a magyar katonák a korábbi hasonló missziókhoz hasonlóan sikeresen teljesítik majd afganisztáni feladataikat.