Auguszta
-3 °C
2 °C

Öngyilkos merénylet és halott NATO-katona

2008.05.25. 13:41
Öngyilkos robbantó támadt egy kanadai katonai konvojra vasárnap a dél-afganisztáni Kandhárban, s a merényletnek egy afgán fiú esett áldozatul. Az amerikai vezetésű koalíciós erők egy katonája nyugat-afganisztáni hadműveletben vesztette életét. Közben a NATO Pakisztánt oktatja.

Emberi bomba hajtott végre öngyilkos akciót az Afganisztánban. Abdul Karim rendőrtiszt szerint a kandahári öngyilkos egy kanadai katonai konvoj ellen irányult, ám egy afgán fiút ölt meg, és két másikat megsebesített. Fraser Clark százados, a kanadai erők szóvivője arról számolt be, hogy három NATO-katona is megsérült a merényletben, egy katonai jármű megrongálódott.

Eközben a nyugati Faráh tartományban hadművelet közben vesztette életét a koalíciós erők egy katonája - közölte az amerikai hadsereg. Egy afgán rendőrségi tisztviselő szerint két afgán rendőr és több tálib fegyveres is meghalt a tálibok rejtekhelyei ellen irányuló akcióban. (Idén már több mint 1200-an, többségük tálib felkelő, vesztették életüket az afganisztáni harci és terrorcselekmények következtében.)

A NATO kemény hangon figyelmeztette vasárnap Kabulból az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánt: ne hagyja, hogy a tálibok veszélybe sodorják a szövetség katonáit és küldetését. Mark Laity NATO-szóvivő arra utalt, hogy az iszlámábádi kormányzat béketárgyalásokba kezdett a helyi iszlamistákkal.

"Pakisztán nem ellenségünk, és foglalkoznia kell saját problémáival, de tekintetbe kell vennie a mi álláspontunkat is, mondta a szóvivő. Aki persze nem tagadta, hogy az országnak szuverén joga egyezményeket kötni, ahogy a NATO-nak is joga van reagálni, ha a megállapodások veszélybe sodorják katonáit.

Az iszlám nem ismer határokat, és a dzsihád (szent háború) Afganisztánban folytatódni fog" - fenyegetőzött szombaton Baitullah Mehszúd, a Pakisztáni Tálibok Mozgalmának vezetője. A NATO-szóvivő ezzel kapcsolatban megjegyezte vasárnap, hogy a felkelők tevékenységének erősödését tapasztaltuk Afganisztán keleti részén, amit csak a pakisztáni katonai tevékenység korlátozása idézhetett elő.