Szilárda
0 °C
6 °C

Összefoglalónk: Irán lezárta határait, biztonsági intézkedések a Vatikánban

2001.09.16. 13:18
A tömeges afgán menekültektől való félelmében Irán lezárta Afganisztánnal közös határait, s kijelentette, hogy kész megvédeni saját területét. Eközben India a tálibokkal és más harcos muzulmán csoportokkal kapcsolatos információkat adott az amerikaiaknak. Ausztriában viszont már harmadik világháborúról beszélnek, s úgy vélik, hogy ha nem kerekedik felül a bölcs megfontolás, akkor Amerika könnyen Izrael sorsára juthat, s hosszú ideig háborúzhat a terrorizmus ellen. A Hezbollah, libanoni síita mozgalom viszont elítéli az USA válaszát, szerintük megengedhetetlen a visszacsapás.
Irán kész megvédeni saját területét, ha az Egyesült Államok megtorló akciót intéz Afganisztán ellen, miközben Washington üdvözölte Teherán csatlakozását a terrorizmus-ellenes koalícióhoz. Irán szombaton lezárta Afganisztánnal közös határát, hogy megelőzze a menekültek áradatát. Mint Koraszan tartomány alkormányzója az IRNA iráni hírügynökségnek kijelentette, Irán "nem hajlandó elfogadni semmilyen előítéletet", és mindenáron megvédi felségterületét. Brenda Greenberg amerikai külügyi szóvivő üdvözölte az iráni álláspontot. George Bush elnök beiktatása óta ez volt az első pozitív hangú nyilatkozat az amerikai kormányzat részéről Iránnal kapcsolatban.

 • India információkat adott az amerikaiaknak India az afganisztáni tálibokkal és más harcos muzulmán csoportokkal kapcsolatos információkat adott át az Egyesült Államoknak - közölte a Reuters-szel egy magát megnevezni nem kívánó belügyi tisztviselő, aki részletekbe nem bocsátkozott. A belügyminisztérium egyúttal figyelmeztetett arra, hogy Afganisztán megtámadása esetén összecsapások várhatók a különböző indiai vallási közösségek között. Különösen India legnagyobb államában, Uttar Pradesben nagy a feszültség a hindu és muzulmán közösség tagjai között. Atal Behari Vadzspaji miniszterelnök az országhoz intézett üzenetében leszögezte: a terroristák és azok, akik menedéket nyújtottak nekik, minden emberi lény ellenségei, és szemben állnak a világgal. A világnak össze kell fognia, hogy örökre semlegesítsék őket - mondta az indiai kormányfő.

 • Osztrák lapok világháborútól tartanak Az Egyesült Államok barátainak és szövetségeseinek párbeszédet kell kezdeni az amerikai kormánnyal a Washingtonban fontolgatott háború céljairól és mértékéről - figyelmeztettek az osztrák lapok a hétvégén. A Der Standard című liberális lap és a Kurier egyaránt úgy vélekedik, hogy a háború - sőt, a Kurier szerint a harmadik világháború - szavakban már reálissá vált, s be is következhet.

  A Kurier arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenség csak részben felismerhető. Valószínű ugyan, hogy a szálak Oszama Ben Laden kezében futnak össze, s hogy mögötte ott áll az afgán állam. Ám ezen túlmenően nem áttekinthető a helyzet, s a jelek szerint terroristák ezrei élnek világszerte rejtőzve. Nem most van itt az ideje annak, hogy bárki megvitassa a súlyosan megrendült Egyesült Államokkal annak saját hibáit, de Amerika barátainak és szövetségeseinek igenis vitát kell kezdeniük az amerikai kormánnyal a tervezett háború céljairól és mértékéről, különben a harmadik világháború realitássá válhat.

  A Der Standard szerint a terrorizmus elleni harc nem oldható meg egy, vagy több csapással, hanem türelmet és hosszú távú konfrontációt, valamint főleg a terrorizmus gyökereivel való megküzdést igényel. Ha nem kerekedik felül a bölcs megfontolás, Amerika könnyen Izrael helyzetében találhatja magát, vagyis beláthatatlan ideig harcolnia kell majd a terrorista támadások ellen - írta a Der Standard.

 • A Hezbollah szerint megengedhetetlen az amerikai válaszcsapás A Hezbollah libanoni síita mozgalom szerint nem szabad hagyni az Egyesült Államokat, hogy "bármilyen eszközzel válaszoljon" a szeptember 11-i merényletekre. A fegyveres szervezet - amely ugyanakkor sajnálatát fejezte ki az ártatlan áldozatokért - vasárnap Bejrútban kiadott közleményében úgy vélekedik, hogy nem szabad engedni az Egyesült Államokban kitört és a világban elterjesztett pániknak", amelynek célja, hogy Washington szabad kezet kapjon a bármilyen eszközökkel való válaszcsapásra, az antiterrorista harc címén.

  A Reuters-hez eljuttatott közlemény ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok soha nem volt hajlandó az ENSZ Biztonsági Tanácsában elítélni az Izrael által elkövetett vérengzéseket, köztük az 1996-ban a dél-libanoni Kanában elkövetett bombázást, amelynek több mint 100 halálos áldozata volt.

 • Kuba elítéli a támadásokat, bírálja az embargót A kubai kormány szombaton nagygyűlést szentelt a terrorizmus elítélésének, és újfent együttérzéséről biztosította az amerikai népet az Egyesült Államokat kedden ért terrorcselekmények nyomán. A nagygyűlésen - amelyet a Havannától mintegy 400 kilométerre keletre fekvő Majibacoa kisvárosban Raúl Castro védelmi miniszter elnökletével tartottak meg - a mintegy tucatnyi felszólaló sorra ítélte el a New York és Washington ellen végrehajtott merényleteket, nem feledkezve meg ugyanakkor a Kuba elleni amerikai embargó bírálatáról.

 • Biztonsági intézkedések a Vatikánban A tragikus amerikai események után az olasz titkosszolgálatok a különleges védelemben részesítendő, potenciális célpontok között a római Szent Péter bazilikát is megjelölték, a Vatikánban pedig szigorították a biztonsági intézkedéseket. A tavalyi jubileumi szentév kapcsán már alaposan kiépítették a védelem rendszerét, így a mostani szigorító rendszabályok nem jelentenek jelentős minőségi ugrást.

  A pápa személye körül kétségtelenül szorosabb lett a "védőgyűrű", sokkal gyakoribbá vált a bazilikát látogató turisták szúrópróbaszerű ellenőrzése. A vasárnaponként rendszeresen megtartott Úrangyala imádság idejére civil ruhás rendőrök százai vegyülnek el a tömegben, a térbe torkolló Via della Conciliazione házainak tetején pedig mesterlövészek helyezkednek el éberen figyelve a környéket.

  Korábbi összefoglalók:
  Összefoglalónk: újabb gépek eltérítését tervezték
  Arabellenes gyűlöletkitörések Amerikában
  Hamburgból érkezhettek a gépeltérítők
  Vért adnak Amerikának a palesztinok
  A katasztrófa után
  Katonai ellencsapást ígér az Egyesült Államok
  Manhattan kihalt, vérhiány a kórházakban
  Tízezrek halhattak meg az Egyesült Államok fekete keddjén