Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Merénylet egy iraki politikusnő ellen

2003.09.20. 13:03
Ismeretlen támadók több lövést adtak le az iraki kormányzótanács három női tagjának egyikére szombaton Bagdadban, súlyosan megsebesítve Akila al-Hásimit. Két golyó a politikus asszony gyomrába fúródott, egy a vállát és egy a lábszárát találta el - értesült egy neve elhallgatását kérő iraki tisztségviselőtől az AFP francia hírügynökség.
Akila al-Hásimit súlyos állapotban szállították kórházba. Sofőrje és három testőre szintén megsebesült. A támadást Bagdad nyugati részén, a háza előtt követték el a politikusnő ellen. Akila al-Hásimit azonnal megműtötték a bagdadi Jarmuk kórházban, később eszméletlen állapotban egy amerikai katonai mentőn ismeretlen helyre szállították - értesült az AP amerikai hírügynökség.

A rendőrség legkevesebb egy gyanúsítottat előállított és kihallgatott, de egyelőre nem világos hányan vehettek részt a lövöldözésben. Al-Hásimi testőrei arról számoltak be, hogy az elkövetők két terepjáróról rakétagránátokat lőttek ki, és miután elvétették a politikust szállító gépkocsit, Kalasnyikov gépkarabélyokkal nyitottak tüzet.

Akila al-Hásimi síita, a kortárs francia irodalom doktora, korábban tagja volt a Baasz pártnak. Szaddám Huszein rendszerében a külügyminisztériumban dolgozott, és a nemzetközi kapcsolatokért felelős tisztségviselőként Tárik Aziz előző miniszterelnök-helyettes egyik munkatársa volt.

A Szaddám-rendszer bukása után bekerült a külügyminisztériumot irányító állandó bizottságba, júliusban pedig beválasztották a kormányzótanácsba. Tagja volt a kormányzótanács első küldöttségének, amely júliusban az ENSZ-ben járt, és a jövő héten is New Yorkba utazott volna, hogy a bagdadi delegáció soraiban jelen legyen az Iraknak szentelt közgyűlési vitanapon.

Az al-Hásimi elleni merényletet szemmel láthatóan alaposan előkészítették, és nagy valószínűség szerint az előző rendszer híveinek műve - írta az AP.

A 25 tagú testület tagjai ellen korábban nem követtek el merényletet

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!