Aknakeresés levegőből

2000.03.17. 16:47
Egy most bejelentett újítás révén a jövőben lehetővé válhat, hogy ne manuálisan, az aknamezőn lépdelve, hanem a levegőből térképezhessék fel a szakértőkaz elaknásított területeket. A kísérletek már folynak, ám a Mineseeker projektnek még két évre, és komoly szponzorokra van szüksége a technika tökéletesítésére.

Kifejlesztettek egy technikát, aminek segítségével léghajóról lehet feltérképezni a jelenlegi és volt háborús zónák elaknásított területeit
Richard Branson angol iparmágnás, a Virgin elnöke bejelentette, hogy kifejlesztettek egy technikát, aminek segítségével léghajóról lehet feltérképezni a jelenlegi és volt háborús zónák elaknásított területeit. A tesztek már megkezdődtek, és Branson, aki maga is nagy léghajós azt állítja, hogy az eredmények "rendkívül bíztatóak".

A multimilliomos, aki az akna-ellenes harc szószólójaként is ismert -Diana hercegnő jó barátja volt, saját bevallása szerint egy tévéműsor hatására kezdett a témával foglalkozni.

A radart az angol védelmi minisztérium intézete a Védelmi Értékelő és Kutató Iroda (DERA) fejlesztette ki, a kísérleteket Branson egyik léghajójának felhasználásával végezték. A radar másodpercenként 100 négyzetmétert tudott megvizsgálni, és meglátta a növényzet és föld által takart műanyag aknákat is.

Aknastatisztika

- 120 millió telepített akna világszerte.
- Csak 1997-ben egymillió aknát telepítettek.
- 1997-ben 100 ezret hatástalanítottak.
- A horvátországi aknák hatástalanítása a jelenlegi sebesség mellett 690 évig tartana.

Az ENSZ adatai szerint naponta hetven embert öl vagy nyomorít meg akna. A világon jelenleg körülbelül egy fél Európányi terület van elaknásítva. A probléma legalább 64 országot érint, az aknák néhol még a II. világháború óta föld alatt vannak.

Az aknakeresés általában helyi mendemondákon alapul, ami természetesen egyáltalán nem megbízható. Az aknamezők helyére sokszor csak akkor derül fény, ha már sérülést okoztak. Az eddigi manuális aknaszedő módszer nemcsak veszélyes, de nagyon lassú is.

A januári worcestershire-i kísérletekben az új eljárással még a 10 centiméter átmérőjű föld alatti tárgyakat is sikerült megtalálni. Branson szerint viszont a Mineseeker projektnek még két évre, és komoly szponzorokra van szüksége a technika tökéletesítésére.  • Hírek
  • Támogatások