Az amerikai kémet a víz alatti rakéták érdekelték

2000.04.21. 14:17
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) nyilvánosságra hozta a kémkedéssel vádolt és Moszkvában április 3-án letartóztatott Edmond Pope amerikai állampolgár tevékenységének egyes részleteit. Mint kiderült Pope-ot olyan rakéta-technika érdekelte, amit az Egyesült Államok hiába próbált kifejleszteni.
Pope első sorban a víz alatti rakéták kifejlesztésére irányuló orosz kutatások iránt érdeklődött. Szakemberek értékelése szerint, ezzel a fegyverrel egy könnyű naszád is képes arra, hogy egy korszerű hadihajót elsüllyesszen. A rakéta víz alatt 100 méter/másodperc sebességre képes és jelenleg a tengeri ütközetekben használható legkorszerűbb fegyverek közé tartozik.

Az FSzB információi szerint az amerikai haditengerészet laboratóriuma és a pennsylvaniai egyetem alkalmazott kutatások laboratóriuma hosszú éveken keresztül igyekezett hasonló fegyvert kifejleszteni, de jelentős eredményekre eddig nem jutottak. "Az unikális eszközzel kapcsolatos bizonyos technikai megoldások titkosak és elterjedésük megakadályozása révén Oroszország akkor is megőrizheti előnyét e téren, ha a kész gyártmányokat eladja külföldre", - hangsúlyozza az FSzB jelentése.

Pope a 90-es évek közepéig az USA haditengerészet technikai felderítő szolgálatának hivatásos tisztje volt és szolgálati kötelme alapján foglalkozott a tengerészeti fegyverrendszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokkal. Részt vett a különböző tudományos kutató központokban és egyetemi laborokban folyó projektekkel kapcsolatos döntések elbírálásában.

Tartalékállományba vonulását követően Pope rendszeresen utazásokat tett Oroszországba, mint a pennsylvániai egyetem képviselője. Később a kevéssé ismert TechSource Marine Group Ltd. nevű cég vezetőjeként látogatta sorra a moszkvai, szentpétervári, novoszibirszki és más orosz városokban levő kutatóintézeteket, ahol a nagysebességű víz alatti és felszíni eszközök technológiai fejlesztése folyt.

Annak érdekében, hogy hozzájusson az őt érdeklő információhoz, Pope kapcsolatba lépett a témával foglalkozó egyik orosz tudóssal és komoly pénzösszegek ellenében több technikai beszámolót kért tőle a rakéta-hajtómű és az üzemanyag-töltet egyes technológiai megoldásairól. Az átadott információkért, köztük az államtitoknak minősített adatokért, a tudós nagy összegeket kapott valutában. Az orosz titkosszolgálat adatai szerint az orosz szakember az amerikai megbízás teljesítése érdekében mind a saját titkos anyagait, mind a különböző oroszországi hadiipari vállalatoknál dolgozó tudós kollégáitól származó információkat felhasználta.

Az amerikai állampolgárt az oroszországi PTK 276. szakasza alapján kémkedéssel, az orosz tudóst pedig államtitok-sértéssel vádolják.  • Hírek
  • Csok