Jenő
-2 °C
6 °C

Antiszemita hullám Nagy-Britanniában

2006.09.02. 14:23
Rég nem tapasztalt mértékben emelkedik a brit zsidó közösség elleni fizikai támadások és fenyegetések száma a Libanonban végrehajtott izraeli hadműveletek óta - írta a szombati The Times.

A 300 ezres brit zsidóság védelmére alakult polgárőr szervezet, a Community Security Trust egyik vezetője a londoni napilapnak azt mondta: júliusban 92 incidensről érkezett hozzájuk bejelentés. Mark Gardner szerint ez a harmadik legmagasabb havi adat azóta, hogy 1984-ben elkezdték az ilyen támadások regisztrálását. A bejelentett antiszemita incidensek száma 2000-ben például havonta 10-30 között mozgott.

Középosztálybeli nők, munkások és muszlimok

Gardner szerint a júliusban feljegyzett támadások földrajzi megoszlása is szélesebb volt a szokásosnál; zsinagógák elleni akciókat jelentettek még a skóciai Edinburgh-ból és Glasgow-ból is. Az illetékes szerint a támadók a brit társadalom teljes spektrumát képviselik; az utcán elkövetett szóbeli szidalmazások felelősei között például "középosztálybeli nők" ugyanúgy vannak, mint "munkásosztálybeli férfiak, minden bőrszínből és háttérből". "Klasszikus neonáci kopaszokkal alig találkozunk, a muszlimok viszont felülreprezentáltak" - mondta.

A zsidó közösség vezetőinek küldött gyűlölködő levelek szerzői az egyszerű zsidó embereket teszik felelőssé a libanoni civil áldozatokért. Ezekben a levelekben "utalások történnek a holokausztra is", "azzal, hogy Hitlernek az összes zsidót ki kellett volna irtania" - tette hozzá. A védelmi szervezet illetékese szerint a támadások számának növekedése tükrözi az Izraellel és a zsidókkal szembeni ellenségesség erősödését a médiában és a társadalom egészében.

Feldúltak egy éttermet

A The Times szerint több fizikai támadás történt az észak-londoni Golders Green és Hampstead kerületekben, amelyekben jelentős számú zsidó közösség él. Golders Green egyik zsidó tulajdonban lévő éttermét a minap két fiatal feldúlta, a személyzetet tettleg bántalmazta, a tulajdonosnőt pedig késsel hadonászva, "mocskos zsidó" és "büdös zsidó" felkiáltások közepette megöléssel fenyegette - áll a londoni napilapban.

A The Times szerint jövő csütörtökön lát napvilágot egy összpárti parlamenti vizsgálati jelentés. Ennek megállapításai között szerepel, hogy Nagy-Britanniában "járványszerűvé vált" az antiszemita erőszak. A jelentés sürgős fellépésre fogja felszólítani a kormányt, a rendőrséget és az oktatási intézményeket.

Zsidóellenesség az egyetemeken

Sir Jonathan Sacks, Nagy-Britannia országos főrabbija már tavaly októberben, a Jewish Chronicle-ben, a brit zsidó felekezet legnagyobb hetilapjában közölt zsidó újévi üzenetében azt írta: az ő emlékezete által átfogott időszakban most először fordul elő, hogy a brit zsidók időnként kellemetlenül érzik magukat hazájukban az antiszemita támadások miatt.

Sir Jonathan egy nem sokkal későbbi BBC-nyilatkozata szerint a brit egyetemeken különösen dívik az Izrael- és zsidóellenesség. Kijelentette: az utóbbi három évben 17 brit egyetemen történtek kísérletek zsidó oktatók és diákok bojkottjára vagy eltávolítására, sőt zsidó diákcsoportok elhallgattatására vagy betiltására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?