Árpád
-2 °C
4 °C

Százezren menekülnek az áradások miatt Bangladesben

2004.07.11. 11:45
A június végén beköszöntött esős időszak következtében megindult áradások Banglades 64 közigazgatási körzetéből húszat érintenek, s 3 millió embert vágnak el a külvilágtól. Indiában legalább 144 halálos áldozata van az esőzéseknek.
Áradások sújtják Banglades több körzetét és India északkeleti részét, a természeti csapás vasárnapi hivatalos közlés szerint több emberéletet követelt, a két országban összesen több mint százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására.

A hét végén már huszonötre emelkedett a halálos áldozatok száma Bangladesben, ahol szombaton hat ember, köztük négy gyermek fulladt vízbe - közölték katasztrófaügyi illetékesek. A június végén beköszöntött esős időszak következtében megindult áradások Banglades 64 közigazgatási körzetéből húszat érintenek, s 3 millió embert vágnak el a külvilágtól.

Meteorológusok előrejelzése szerint a következő napokban további esők várhatók Bangladesben, s félő, hogy az árvíz a főváros, Dakka körzetét is érinteni fogja. Áradások következtében csaknem százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására India északkeleti részén - közölte vasárnap egy kormányzati tisztviselő. Több ezer ház és egyéb épület került víz alá péntek óta az Asszám állambeli Brahmaputra folyón lévő Madzsuli-szigeten, és pusztulás fenyeget húsz, 17. századi hindu kolostort is. Összesen kétmillióan váltak földönfutóvá június óta Asszám államban, ahol a víz 24 körzetből 18-at elárasztott.

Legalább 144 halálos áldozata van eddig az Indiában júniusban beköszöntött monszun előidézte áradásoknak Bihár, Kerala, Uttar Prades, Asszám és Tripura államokban. Az áldozatok többsége szegény, nehezen megközelíthető helyen vályogviskókban élő falubeliek közül került ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?