Emőke
-4 °C
9 °C

Huszonnégy áldozata van a lengyelországi áradásoknak

2001.07.26. 16:17
A Lengyelország déli részén napok óta tartó esőzés, és a nyomában kialakult áradások eddig 24 ember életét követelték. A kormány 67 millió eurós gyorssegélyről döntött a rászorulók megsegítésére. Több mint 800 embert kellett kitelepíteni. Szlovákiát sem kíméli az időjárás, de halálos áldozatokról nem érkeztek jelentések.
A helyzet Lengyelországban nagyon súlyos: a Visztula csütörtökön elöntheti Krakkót - jelentette az MTI. A folyó vízszintje reggel átlépte a háromméteres kritikus határt, és kevesebb mint egy méterre van a gát tetejétől. Több utcát máris elöntött a víz. A Gazeta Wyborcza tudósítása szerint Wszachow településen egy asszonyt és hétéves gyermekét ragadta magával az ár, miután házukat romba döntötte a víz. A délkelet-lengyelországi Nowy Saczban öt ember vesztette életét. Kedd óta több mint 800 embert telepítettek ki, írja a Reuters.

A kormány kedden egy rendkívüli ülés keretében döntött a katasztrófa sújtotta térség megsegítéséről: minden család, amely elvesztette otthonát, 6 ezer zlotys azonnali segélyt kap. Az első becslések szerint az ország két déli vajdaságában 500 millió zlotys (136 millió euró) anyagi kárt okoztak az áradások. A lengyel meteorológiai szolgálat péntekig újabb esőzéseket jósol. A CNN tudósítása szerint utoljára 1997-ben volt ekkora árvíz az országban, akkor 55 ember halt meg, és a kár elérte a kétmilliárd dollárt.

Rossz a helyzet Szlovákiában is

Csütörtökön az eperjesi kerületben már egyetlen olyan település sem volt, ahol a lezúduló vizek ne okoztak volna valamilyen kárt. A Vág felső szakaszánál és az Árva-folyó vízgyűjtővidékén pincék, termőföldek, lakóépületek sokaságát árasztotta el a víz. Több folyón másod- és harmadfokú készültséget kellett elrendelni. Utak, hidak rongálódtak meg. Mikulás Dzurinda miniszterelnök ellátogatott több árvízkárosult helységbe is.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft