Valér
-1 °C
0 °C

Arafat víz és áram nélkül

2002.09.22. 12:37
Arafatot híveivel együtt mindössze négy szobába szorították be. Az izraeli hadsereg elzárta a palesztin vezetőt és híveit az ivóvíztől, az áramtól és a telefonösszeköttetéstől.
Az izraeli hadsereg szorosabbra vonta az ostromgyűrűt Jasszer Arafat rámalláhi főhadiszállásának még megmaradt épülete körül és elzárta a palesztin vezetőt és híveit az ivóvíztől, az áramtól és a telefonösszeköttetéstől.

Az CNN felvételei szerint a katonák felvonták az izraeli lobogót a főhadiszállás megmaradt épületére, miután néhány újabb épületet teljesen leromboltak. Arafatot híveivel együtt mindössze négy szobába szorították be.

Egy magas rangú palesztin tisztségviselo azt közölte az AFP-vel, hogy nem adják ki az Izrael által körözött és jelenleg a főhadiszálláson tartózkodó palesztinokat.

Az izraeli hadsereg buldózerei vasárnap délelőtt hozzáláttak a főhadiszállás romjainak eltakarításához Katonai források a közszolgálati rádióban elmondták: arra számítanak, hogy Arafat és környezete 48 órán belül megadja magát és elhagyja a főhadiszállás területét. Benjámin Ben Eliezer védelmi miniszter ugyancsak a rádiónak nyilatkozva közölte: a hadsereg nem indít támadást Arafat irodája ellen. "Van időnk" - fogalmazott a miniszter.

Az izraeli hadsereg közleményben erősítette meg, hogy Arafat nincs őrizetben, bármikor szabadon távozhat az épületbol. Mint az al-Dzsazíra katari műholdas televízió jelentette, az izraeli hatóságok csak a palesztin vezető környezetében lévő személyeket akarja kihallgatni.

A Hamász nevű szélsőséges palesztin szervezet vasárnap az intifáda, a palesztin felkelés kiszélesítésére szólított fel, tiltakozásul amiatt, hogy az izraeli hadsereg elszigetelte Arafatot.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök vasárnap megjelent interjújában kifejtette: Arafat maradhat azon a helyen, ahol jelenleg is tartózkodik. Izrael azt akarja megakadályozni, hogy ösztönözze a terrorizmus. Az izraeli kormányfő a Maarívnak nyilatkozva elmondta, hogy Arafat hatalmának már régen vége. Saron reményét fejezte ki, hogy ezt a palesztinok is megértik, miután Arafat katasztrófába sodorta oket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!