Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Letartóztatások az argentin 'fazekas' tüntetésen

2002.01.26. 16:01
Hírügynökségi jelentések szerint 13 ember megsérült és további 21 személyt letartóztattak azon a tüntetésen, ahol az argentinok fazekakkal és fedőkkel csörömpölve adtak hangot a bankok, a jogszolgáltatás és a közélet szereplőivel való elégedetlenségüknek Buenos Airesben. A kormány elismerte, hogy a tüntetéseken a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott.
Tüntetők tízezrei vonultak az utcára Buenos Airesben és Argentína számos nagyvárosában, hogy fazekakkal-födőkkel csörömpölve adjanak hangot az argentin bankok, a jogszolgáltatás és általában a közélet résztvevőivel szembeni elégedetlenségüknek.

Tüntetéssorozat az egész országban

Pénteken este Buenos Aires külvárosaiból tömött sorokban érkeztek a tüntetők, nem törődve a szitáló esővel, a Május térre, az elnöki palota - a Casa Rosada, "Rózsaszínű Ház" - előtt elterülő térségre, amelyet 1400 rendőr és többszörös drótkerítés vett körül. A tüntetők főleg "a korrupt bírák és politikusok" ellen, "az ország javainak elherdálása" ellen és a lakossági bankbetétek befagyasztása ellen irányuló jelmondatokat harsogtak, a kanalakkal püfölt lábosok-fazekak, összeütögetett födők zajával adva nyomatékot haragjuknak.

Az Eduardo Duhalde elnököt kinevező kongresszus tagjai jelentették a népharag egyik fő célpontját: "takarodjon el mind, egyetlen se maradjon" kántálta ütemesen a tömeg az EFE hírügynökség tudósítója szerint. A fővárosihoz hasonló tüntetés volt Córdoba, Mendoza, Rosario, La Pampa, La Plata, San Luís, Tucumán városokban.

Kézigránáttal és gumilövedékkel támadtak a tüntetőkre

Buenos Airesben a szombatra virradóra lezajlott "fazekas" tüntetés során hszonegy személyt tartóztattak le, és az AP információi szerint tizenhárman sérültek meg, miután rohamrendőrök könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel támadtak a békés tüntetőkre az argentin főváros központi terén, az elnöki palota előtt.

"Eddig azt mondhatjuk, hogy a személyek elleni támadások és az anyagi károk valóban csekélyek voltak, és a mérleg jóval kedvezőbb a korábbi argentínai tüntetésekhez képest" - nyilatkozott a Radio Mitre műsorában Juan José Álvarez belbiztonsági államtitkár. Ezzel a december végi demonstrációkra utalt, amelyek harminc ember életét követelték, és Fernando de la Rúa elnök, majd utóda, Adolfo Rodríguez Saá távozásához vezettek.

Mindamellett "a (rendőri) túlkapások nem indokolhatóak", mondotta az illetékes, aki ígéretet tett arra, hogy "igen alaposan" ki fogják vizsgálni a szombatra virradóra történteket. Mint fogalmazott, "óriási erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy az emberek békésen tüntethessenek, és az erőszakoskodók ne szennyezzék be" e tüntetéseket.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek