Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Zavargások dúlnak Görögországban

2008.12.07. 14:16
Görögország több városában is kirakatokat vertek szét és üzleteket gyújtottak fel tüntetők, miután rendőri intézkedés közben lelőttek egy 15 éves fiút Athénban. A belügyminiszter felajánlotta lemondását.

Szombat éjjel zavargások kezdődtek több görög városban, miután Athénban egy rendőr megölt egy kamaszt. A botrány azzal kezdődött, hogy Athén egy balhés városrészében tizenévesek megdobáltak egy rendőrautót. A rendőrök a mintegy 30 fős csoportot először könnygázzal akarták távol tartani, majd élesben is rájuk támadtak. A támadók csoportjához tartozó egyik 15 éves fiút három éles lövedék is eltalálta, és a gyerek belehalt sérüléseibe.

Az éjszaka Athénban több csoport is összetűzött a rendőrökkel. A rendőri brutalitás elleni tüntetések kezdődtek több más városban is, például Szalonikiben, Komitiniben illetve Korfu és Kréta szigetén is. A tüntetések erőszakba torkolltak. A felvonulók kirakatokat törtek be, autókat, üzleteket és bankfiókokat gyújtottak fel. A rendőrök általában könnygázzal válaszoltak és 12 embert előállítottak. Komolyabb sebesülésről egyik oldalról sem érkezett hír.

Nézzen zavargókat.

Vasárnap délelőtt a görög belügyminiszter elnézést kért a halálos lövéseket leadott rendőr viselkedéséért. Azt ígérte, hogy részletes vizsgálat következik és az elkövető példás büntetésre számíthat. Felajánlotta továbbá lemondását, ám ezt a miniszterelnök nem fogadta el.

Vasárnapra újabb tüntetéseket jelentettek be. A tiltakozók általában anarchista és kapitalizmus-ellenes csoportokhoz köthetők. Jellemzően inkább pénzintézeteket és drágább üzleteket támadtak csak.

Az oktatási reform ellen tüntető diákok már a múlt héten is összecsaptak a rendőrséggel Athénban. A BBC beszámolója szerint a főváros Exarchia negyedében - ahol a 15 éves fiút megölték - a lakosság egy része arra panaszkodik, hogy a rendőrök nem mernek kijönni, ha randalírozó fiatalok miatt hívják őket.

A görög rendőrség vasárnap esti közleménye szerint csaknem három tucatnyi sebesültje eddig a zavargásoknak; a rendőrség húsz embert őrizetbe vett. Egy nő súlyos fejsérülést szenvedett, rajta kívül még öt embert szállítottak kórházba. Tizenhárom embert vettek őrizetbe csak a fővárosban, Athénban, többet közülük fosztogatás miatt. Összesen több ezren vonultak az utcára, és csaptak össze a rendőrséggel Athénban, Szalonikiben, Patraszban, valamint Kréta és Korfu szigetén. Harmincnál is több üzletet és tucatnyi bankfiókot gyújtottak föl a tüntetők csak a fővárosban.