Géza
-11 °C
-4 °C

Három pokolgép robbant Athénban

2004.05.05. 12:38
Csak anyagi károkat okozott az a három időzített pokolgép, amely szerda hajnalban robbant Athén központi részén, egy rendőrőrsnél.
Tekintse meg a képeket!
forrás: epa
A görög rendőrség tájékoztatása szerint az első két robbanás néhány percnyi különbséggel nem sokkal éjfél után, a harmadik ezt követően mintegy húsz perccel történt, amikor a tűzszerészek már a helyszínen voltak.

A robbanásoknak sérültjei nem voltak, az okozott kár nagyságáról egyelőre ellentmondó jelentések vannak. A robbanások előtt egy ismeretlen telefonáló tájékoztatta az egyik görög lap szerkesztőségét a készülő merényletről. Ennek köszönhetően időben sikerült kiüríteni az épületet.

Ugyanakkor mostanáig egyetlen szervezet sem vállalta magára a robbantások elkövetését. Hasonló robbantásokat tavaly szeptemberben követtek el a görög fővárosban egy bírósági épületénél. Akkor egy rendőr megsebesült.

Augusztusban Athén lesz a nyári olimpiai játékok házigazdája, s komoly az aggodalom amiatt, hogy az olimpia a politikai erőszak célpontjává válhat.

A rendőrségi vizsgálat eddigi adatai szerint azonban a szerda hajnali támadás nincs összefüggésben a közelgő nyári olimpiával. Theodorosz Ruszopulosz kotmányszóvivő szerin t"elszigetelt eseményről" van szó, ami a "világ bármely részén megtörténhet". A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szoros kapcsolatban áll a görög hatóságokkal a pokolgépes merényletek nyomán - jelezte szerdán Londonban Giselle Davies, a NOB szóvivője.

Az amerikaiak aggódnak az athéni olimpia biztonságáért
Az athéni olimpiára készülő amerikai sportolók közül egyre többen fejezik ki aggodalmukat a játékok biztonságát illetően. Aggodalmaikat az állami élet legmagasabb szintjein is osztják. Ennek jeleként az olimpia elleni terrorista merényletek veszélyéről tanácskozott kedden az amerikai szenátus egyik albizottsága.

"Sokan megkérdezték tőlem, hogy kell-e egyáltalán folytatni a terrorveszély közepette az olimpiai játékok sorozatát" - mondta az albizottság előtt Mitt Romney, Massachusetts republikánus párti kormányzója, aki a 2002-es, Salt Lake City-ben rendezett téli játékok szervezőbizottságának elnöke volt