Géza
-11 °C
-4 °C

Csökkenti atomfegyverei számát Európában az USA

2004.03.30. 17:40
Európai atomfegyver-arzenálja nagy részének leszerelését tervezi az Egyesült Államok - mondta a belga külügyminiszter. A leszerelés oka, hogy már nem Európában jelentkeznek a biztonságot fenyegető új tényezők.
Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy jelentősen csökkenti Európában tárolt atomfegyvereinek számát - jelentette be André Flahaut belga védelmi miniszter Brüsszelben.

A miniszter egy képviselői kérdésre válaszolva közölte, hogy Washington valóban európai nukleáris fegyverkészletének felülvizsgálatán dolgozik, s ez a folyamat a NATO-tagországok érdekeinek figyelembevételével, velük egyeztetve zajlik.

Az amerikai atomfegyverek áttelepítésének célja, hogy "jobban válaszolhassunk a biztonságunkat fenyegető új kockázatokra" - mondta Flahaut, hozzátéve, hogy a NATO tervei szerint azért Európában továbbra is fennmarad egy nukleáris csapásmérő képesség: egyértelműen kisebb, mint eddig, de még mindig olyan szinten, ami elégséges az új stratégiai környezetben.

Nem tudni, hol és mennyi van

Az amerikai nukleáris fegyverek egy részének kivonása Belgiumot is érintheti, mert az ország északi részén lévő Kleine Brogel támaszponton ilyen fegyvereket (sajtójelentések szerint tucatnyi B-61 típusú atombombát) tárolnak.

Flahaut biztonsági okokra hivatkozva ezt nem volt hajlandó megerősíteni, mint ahogy - ugyanerre hivatkozva - semmilyen adatot sem közölt az amerikai atomfegyverek európai számáról, elhelyezéséről.

Március elején egyébként az amerikai haderők európai főparancsnoka, James Jones tábornok már közölte, hogy az Egyesült Államok jelentősen csökkenteni fogja Európában telepített nukleáris fegyvereit. Egyben jelezte, hogy az erre vonatkozó terveket akár már március végén nyilvánosságra hozhatják.