Ervin
14 °C
22 °C

Súlyos szivárgás egy brit nukleáris feldolgozóban

2005.05.29. 13:29
Anyagfáradás okozhata a sugárzó sav szivárgását, a feldolgozóban már korábban is több baleset történt. nukleáris baleseteket osztályozó nemzetközi skálán az incidens a 3-as fokozatot kapta; ugyanezen a mércén a csernobili robbanás - az eddigi legsúlyosabb ipari nukleáris baleset - 7-es szintű volt.
Az utóbbi évek legsúlyosabb nukleáris balesetének nevezi a vasárnapi brit sajtó az észak-angliai Sellafield hasadóanyag-feldolgozójában most feltárt, hónapokon keresztül észre sem vett szivárgást, amelynek során az előzetes adatok szerint is több tízezer liter sugárzó sav folyt ki.

A baleseteiről már korábban hírhedté vált üzem működtetője, a British Nuclear Group a hétvégén bejelentette, hogy "anyagfáradás" következtében eltört a Thorp nevű feldolgozó egyik vezetéke, és hónapokon keresztül - akár tavaly augusztus óta - szivárgott a maró, sugárzó folyadék. A cég szerint a múlt hónapban felfedezett szivárgás során nem került a szabadba radioaktív anyag; a folyadék egy zárt, betonnal bélelt, a személyzet által sem hozzáférhető biztonsági kamrában gyűlt fel.

Medencényi sav folyt ki

A nukleáris baleseteket osztályozó nemzetközi skálán az incidens mindazonáltal a 3-as fokozatot kapta; ugyanezen a mércén a csernobili robbanás - az eddigi legsúlyosabb ipari nukleáris baleset - 7-es szintű volt. A The Independent on Sunday saját vizsgálata szerint összesen 83 ezer liter "nukleáris likőr" folyt ki a sellafieldi feldolgozó sérült vezetékéből; a liberális vasárnapi brit lap szerint ez a mennyiség "egy fél olimpiai úszómedencét megtöltene". A lap szerint büntető eljárás indulhat az üzemet működtető cég ellen.

Sorozatos balesetek

Sellafield régóta hírhedt a feldolgozóban időről időre bekövetkező incidensekről. Az üzemben csaknem fél évszázada az addigi legsúlyosabb nyugat-európai nukleáris baleset történt: 1957. október 7-én tűz ütött ki az egyik plutóniumtermelő reaktorban, s ennek következtében radioaktív anyagok jutottak a levegőbe, 500 négyzetkilométernyi területet elszennyezve. Évekkel később egy hivatalos brit jelentés megállapította, hogy több tucat személy halt meg a baleset által előidézett rákos megbetegedésben.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft