Szilárda
0 °C
6 °C

Hat atombombája is lehet Észak-Koreának

2005.05.09. 15:05
Az ENSZ illetékse szerint Észak-Koreának elegendő plutóniuma és megfelelő infrastrukturája lehet ahhoz, hogy akár öt-hat atombombát is előállítson. A világszervezet óvatosságra inti az állítólagos atomhatalamát egyre hangosabban hangoztató távol-keleti országot.
"Észak-Koreának lehet néhány atombombája" - mondta Mohamed El Baradei az ENSZ nukleáris megfigyelője. Baradei egy amerikai tévéadásban közölte, Phenjannak lehet elég plutóniuma ahhoz, hogy legyártson hat nukleáris fegyvert. "Az ország olyan infrastruktúrát épített ki, amellyel plutónium átalakításával fegyvert állíthat elő" - mondta.

Észak Korea februárban tett bejelentést arról, hogy atomfegyverekkel rendelkezik, de akkor a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) még nem kért vizsgálatot. Akkor a CNN hírtelevízió egy értékelést kért a hivataltól, amelyben arra vártak választ: az ázsiai ország képes-e előállítani atombombát.

Öt-hat bombájuk lehet

Baradei úgy válaszolt, becslésük van, bizonyítékuk nincs, de tudomásuk szerint, Észak-Korea annyi plutóniummal rendelkezik, ami elég lehet öt-hat bomba legyártására.

Melissa Fleming, az NAÜ szóvivője a BBC-nek most úgy nyilatkozott, nincs más út az ügynökség előtt, mint megtudni, mi az igazság ebben a kérdésben, lehet-e a birtokukban atomfegyver vagy sem. „De nem lepődnék meg ha lenne”- tette hozzá.

A fegyvereket ellenőrző bizottság felügyelőjét még 2002 végén utasították ki Észak-Koreából. Phenjan hosszas lebegtetés után, nemrégiben tett kétértelmű nyilatkozatokat arról, hogy felkészültek egy kísérleti atomrobbantásra is. Az ENSZ megfigyelője figyelmeztetett, hogy egy ilyen teszt végrehajtása végzetes politikai és környezeti következményekkel járhat.

Vakmerő lépés lenne

"Remélem, hogy Észak Korea újból megfontolja ezt a nagyon vakmerő lépést" - monda a CNN-nek El Baradei. "Bármikor észrevesszük műholdjainkkal, ha akár valódi esemény következik be, akár csak blöffről van szó" - fogalmazott, majd hozzátette, hogy szerinte Koreának fel kellene újítania a párbeszédet az Egyesült Államokkal, vagy a többi nemzetközi szervezettel. "Észak Korea a nukleáris zsarolás politikáját próbálja erőltetni, de ettől függetlenül reméljük, hogy a nemzetközi közösség nyomást tud gyakorolni az ország rendszerére, és nem hajtják végre ezt a kísérleti robbantást" - mondta az ENSZ illetékese, aki szerint csak így van esélyük visszatérni a világ párbeszédre képes országai közé.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft