Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Elhagyták az atomerőmű kulcsait

2006.03.31. 18:40
Három hete elhagyták egy németországi atomerőmű biztonsági kulcsait. A baden-württembergi erőmű munkatársai egy hétig keresgéltek, és csak ezután értesítették a rendőrséget. A helyi környezetvédelmi miniszter örült volna, "ha egy kicsit előbb szólnak".

Elvesztette Németország egyik legnagyobb atomerőművének biztonsági kulcsait egy karbantartó, jelentette az UPI. A kulcscsomót, amin az atomerőmű 12 legelzártabb részének kulcsa volt, még március 10-én hagyta el az egyik pótgenerátor javításán dolgozó munkás, de csak egy hetes eredménytelen kutatás után jelentették az eltűnését a helyi rendőrségen.

Baden-Würtemberg államban levő philippsburgi atomerőmű munkatársai egy héten át saját erőből próbálták megtalálni a kulcsokat. A tartományi ügyészség ugyan vizsgálatot indított, de a környezetvédelmi minisztérium egyelőre nem lát okot intézkedésre. "örültünk volna, ha egy kicsit hamarabb szoltak volna. Pillanatnyilag tanulmányozzuk a jelentést, meglátjuk, hogy szükség van-e következtetések levonsására" - nyilatkozta az UPI-nak.

Az erőmű tulajdonosa, a harmadik legnagyobb német energetikai cég, az EnBW csak írásos közleményt adott ki, jelentette az UPI. Állításuk szerint illetéktelen személy még a biztonsági kulcsokkal sem tudna észrevétlenül behatolni az erőműbe. "Többlépcsős biztonsági rendszerünk van" - írta a cég közleményében, állítva, hogy senki sincs veszélyben.

Tény ugyanakkor, hogy nem ez az első súlyos biztonsági incidens az atomerőműben. 2000-ben az egyik munkás fegyvergyártásra is alkalmas plutóniumot csempészett ki, amit otthonában rejtett el. A sugárzás őt és családját is súlyosan megfertőzte. Elfogása után négy év börtönre ítélték.

Az atomerőművek bezárása mellett lobbizó Zöldek szerint az eset bizonyítja, hogy az elavult atomerőművek veszélyt jelentenek az országra. Németországban nemrég indult vita arról hogy az érvényes törvényekkel szemben mégsem zárnák be éllettartamuk lejárása után az atomerőműveket, hanem felújítva továbbüzemeltetnék őket, írja az UPI.