Németországban bezárják az atomerőműveket

2000.06.15. 12:10
Németországban hosszú egyeztetés után megállapodott a kormány és az energiaszektor, hogy húsz éven belül minden atomerőművet leállítanak. A koalíció már a választások során beígérte a döntést, a kereszténydemokraták viszont elhibázottnak tartják az elképzelést. A CDU bejelentette: ha 2002-ben kormányra kerül, érvényteleníti a megállapodást.

Választási ígéreteikhez híven

Gerhard Shröder kancellár a hírt azután jelentette be, hogy csütörtök reggel a kormány az utolsó egyeztető tárgyaláson négy és fél órán keresztül tanácskozott az energiaszektor képviselőivel. Schröder szerint a 19 erőművet 32 éves élettartam után zárják be, ami azt jelenti, hogy húsz éven belül az utolsót is leállítják.

A 32 év több, mint amit a Zöldek követeltek (ők 30 évre számítottak), de kevesebb, mint amit az atomlobby szeretett volna elérni (35 év). Schröder sajtótájékoztatóján ésszerű kompromisszumnak nevezte a megállapodást, az erőművek jelenlévő vezetői ,,sajnálatukat fejezték ki a döntés miatt", de, mint mondták, alávetik magukat a politika hosszú távú céljainak.

A döntés révén Németország lesz az első fejlett ipari állam, amelyik szakít az atomenergia felhasználásával. Az ország jelenlegi energiaszükségletének 30 százalékát fedezik az atomerőművek.

A megállapodás nem érte váratlanul a közvéleményt, hiszen a kormánykoalíció választási ígéretei között szerepelt az atomenergia-felhasználás fokozatos leállítása.

A kereszténydemokraták ellenállnak

Az ellenzéki kereszténydemokraták nem támogatják az elképzelést, be is jelentették, hogy a parlament felsőházában, a Szövetségi Tanácsban megakadályozzák az atomerőművek bezárására vonatkozó javaslatok elfogadását. Szerintük a megállapodás miatt Németország vagy energiaimportra szorul majd (esetleg kevésbé biztonságos atomerőművekkel rendelkező országoktól), vagy hagyományos erőműveket kell majd építenie, amelyek károsanyag-kibocsátása komoly környezeti károkat okozna.

Ezen felül a kereszténydemokraták szerint a döntés következtében komoly méretű munkanélküliség léphet fel - főleg Bajorországban és Baden-Würtenbergben.

A CDU bejelentette: ha 2002-ben megnyeri a választásokat, érvényteleníti a mostani megállapodást.

Ez volt az utolsó esély

A mostani tárgyalások jelentették az utolsó esélyt a megállapodásra. A kormány korábban azzal fenyegette meg a négy legnagyobb atomenergia-ipari vállalatot, az RWE-t, VIAG-t, VEBA-t és az Energie Baden Wuerttemberg-et, hogy törvényi úton, a megkérdezésük nélkül dönt az ügyben, ha nem sikerül egyességre jutniuk.

A kormány dolgát nehezítette, hogy a koalíción belül is heves vita folyt arról, hogy mikor kellene bezárni az erőműveket.

A kancellár nem nevezte meg pontosan, mikor áll le az utolsó blokk, annyit tudni, hogy az erőművek még 2500 terawattóra energiát termelhetnek. Ez azt jelenti, hogy a régebbi erőműveket hamarabb leállíthatják, és a rájuk eső részt a modernebbek termelhetik meg.

A zöldek szerint az első két atomerőművet már 2002 előtt bezárják.

Atomerőművek (forrás: Paksi atomerőmű)

Az atomerőművek felépítése hasonlít a hagyományos hőerőművekéhez, hiszen mindkettő esetében a kazánban (ill. reaktorban) felszabaduló hőt valamilyen hűtőközeggel szállítatjuk el, és azt gőz termelésére használjuk fel. Ez a gőz azután a turbina forgólapátjaira kerülve meghajtja azokat, és ebből a mozgási energiából termel villamos energiát a generátor. A gőz a kondenzátorba kerül, ahol lecsapódik, újra folyékony halmazállapotúvá alakul. Az így lehűlt víz előmelegítés után újra a visszajut a kazánba, illetve nyomottvizes atomerőmű esetén a gőzfejlesztőbe.
A nagy különbség a hagyományos hőerőmű és az atomerőmű között abban rejlik, hogy hogyan szabadítjuk fel a szükséges hőt. Fosszilis erőműben a kazánban szenet, olajat vagy gázt égetünk el, és a tüzelőanyag kémiai energiája alakul hővé. Atomerőműben viszont a maghasadásokból felszabaduló energiát hasznosítjuk.
A világon sokféle atomerőmű típust alkalmaznak az energiatermelésben. A különböző atomerőmű típusokat rendszerint a bennük alkalmazott atomreaktor fő jellemzői alapján szokás csoportosítani. A ma leginkább elterjedt energetikai reaktor típusok:
- Könnyűvizes reaktorok: ezekben mind a moderátor, mind a hűtőközeg könnyűvíz (H2O). Ebbe a típusba tartoznak a nyomottvizes és a forralóvizes reaktorok.
- Nehézvizes reaktorok: a moderátor, és a hűtőközeg is nehézvíz.
- Grafitmoderátoros reaktorok: ezen belül a gázhűtésű reaktorok, és a könnyűvíz hűtésű reaktorok.
- Egzotikus reaktorok (gyors tenyésztőreaktorok és egyéb kísérleti berendezések).
- Újgenerációs reaktorok: a jövő reaktorai.  • Tippek
  • Biztosítás