Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Észak-Korea megnemtámadási szerződést követel

2003.08.31. 12:26
Atomfegyver-kísérletet hajt végre nukleáris elrettentő erejének demonstrálására Észak-Korea, ha nem kap biztonsági garanciákat.
Észak-Korea megismételte vasárnap azt a követelését, hogy az Egyesült Államok kössön vele megnemtámadási szerződést.

A Rodong Szinmun című hivatalos phenjani lap kommentárja szerint e nélkül nem oldható meg az észak-koreai atomfegyverprogram körül kialakult válság. "A nukleáris kérdés csak akkor oldható meg teljességgel, ha az Egyesült Államok határozottan szakít (Észak-Koreával szemben) ellenséges politikájával, és megnemtámadási szerződést ír alá" Phenjannal - idézett az észak-koreai lap kommentárjából az amerikai AP hírügynökség.

Atom helyett megnemtámadási szerződés

Washington követeli, hogy Észak-Korea teljes mértékben állítsa le atomfegyverprogramját, Phenjan viszont előzetes biztonsági garanciákat kíván atomfegyverkezési terveinek feladása fejében; mindenekelőtt a megnemtámadási szerződés megkötéséhez ragaszkodik.

A két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország képviselői a héten megbeszéléseket folytattak Pekingben a múlt októberben kirobbant válság megoldásáról. Jóllehet a pénteken véget ért hatoldalú értekezlet részvevői a tárgyalások folytatásában állapodtak meg, a phenjani küldöttség szóvivője kijelentette szombaton, hogy szerinte nincs szükség további tárgyalásokra, mivel az eddigiek sem vezettek semmilyen eredményre.

A phenjani külügyminisztérium olyan nyilatkozatot bocsátott ki szombaton, amely szerint Észak-Koreának nincs más választása, mint elrettentő nukleáris erejének növelése, s ezt erősítette meg a hatoldalú, pekingi tárgyalások eredménytelensége.

Elrettentő erő

Az észak-koreai küldöttség kilátásba helyezte a háromnapos pekingi tárgyalásokon, hogy ha nem kapja meg az általa megkívánt biztonsági garanciákat, rövidesen atomfegyver-kísérletet hajt végre nukleáris elrettentő erejének demonstrálására. Jun Jong Kvan dél-koreai külügyminiszter óva intette a kommunista államot egy ilyen lépéstől. "Ha Észak-Korea tovább súlyosbítja a helyzetet, folytatja a nukleáris fegyverek kifejlesztésének programját, akkor még elszigeteltebbé válik, még nehezebb helyzetbe kerül" - mondta vasárnapi tévényilatkozatában a dél-koreai diplomácia vezetője