Ervin
14 °C
21 °C

Megtámadták a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét Romániában

2001.01.07. 16:11
Súlyos atrocitás érte vasárnap hajnalban a román-magyar határon a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét. A határon várakozó Kozma atyát megtámadta egy fiatal férfi: többször megütötte és azt kiabálta "Málta, mars, mars!". Kozma Imre rendben hazaérkezett.
Kozma atya szombaton utazott egyik munkatársával Nagyváradra és Temesvárra, hogy a helyi egyház által visszaigényelt, rossz állapotú épületek felújításában való esetleges máltai segítségvállalásról tárgyaljon. Hangsúlyozta: az adományokból nem csak a magyar, hanem a román emberek is részesülnek.

Nagyváradon ellopták táskáját, benne diplomáciai útlevelével, összes iratával és jelentős mennyiségű készpénzzel.

Azonnal a nagyváradi rendőrséghez fordultak, ahol azt a tájékoztatást kapták, hogy a rendőrségtől kapott igazolással Kozma atya át tudja majd lépni a határt.

Szombaton Nagylaknál próbáltak visszautazni, de itt a román határőrök nem fogadták el az igazolást. A máltai szeretetszolgálat vezetője ekkor úgy döntött, hogy Borsnál próbálkozik a visszautazással.

Málta, mars, mars

Miközben a románul tudó munkatárs a román határőrökkel próbálta tisztázni a helyzetet, Kozma atya a máltai szeretetszolgálat félreálltan parkoló gépkocsijában várakozott. Ekkor érkezett a helyszínre egy terepjáró, benne egy fiatal férfival és nővel. A férfi kiugrott a terepjáróból és a máltai szeretetszolgálat gépkocsijához sietett. Feltépte az autó ajtaját, kirángatta a vezető melletti ülésről Kozma atyát, akit többször megütött és eközben azt kiabálta "Málta, mars, mars!".

A védekező Kozma atya vissza tudott ülni a gépkocsi volánjához, és besorolt az átlépésre várakozó gépkocsik mögé. Ekkor támadója a terepjáróba ülve megpróbálta leszorítani az útról. Ennek láttán az atya előre állt az autóval az egyik határőrfülkéhez. Támadója ezután visszafordult, és elhajtott.

A román határőrök "nem vettek észre" semmit a hosszú percekig tartó dulakodásból, jelét sem adták annak, hogy közbe kívánnának lépni. Miután a támadó elhajtott, a román határőrök nagyon udvarisan közölték a máltai szeretetszolgálat vezetőjével, hogy sajnos a román rendőrségi igazolás alapján nem engedhetik át, utazzon Kolozsvárra, vagy Bukarestbe az utazási igazolványért.

Kozma atya, aki szerint megszervezett támadás történt ellene, a történtek után nem volt hajlandó útnak indulni. Ekkor érkezett a határátkelőhöz Dávid Ibolya magyar igazságügy-miniszter, aki egy szombati csíkszeredai rendezvényről utazott vissza Budapestre.

Bár a magyar Belügyminisztérium ügyeletéről faxon elküldték Kozma atya adatait, diplomáciai útlevelének fényképes másolatát, a román határőrök azt közölték: ez sem megfelelő.

Turista útlevéllel beléptették, kiléptették, majd beléptették

A kolozsvári magyar főkonzulátussal folytatott konzultáció után az a megoldás született, hogy Budapestről azonnal a határra vitték Kozma atya turista útlevelét, majd ezzel ismét beléptették az országba, s ezután azonnal ki is léphetett Romániából.

Az atya szerint azért volt feltehetőleg szervezett az őt ért fizikai agresszió, mert támadója néhány magyar szót is kiabált, közte azt, hogy "könyv, könyv". A magyar kormány tavaly az év végén több ezer millenniumi olvasókönyvet ajándékozott a határon túli magyaroknak, s az erdélyi magyaroknak szánt könyveket a Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat szállította a borsi határátkelőn keresztül Romániába.

A Magyarországi Máltai Szeretetszolgálat évek óta rendszeres és jelentős humanitárius segélyt nyújt Romániának. "A történteket azért is tartom nagyon fájónak, mert külön ügyeltünk arra, hogy a segélyt ne csak a romániai magyarok kapják" - mondta Kozma atya.

A magyar fél a történtek kivizsgálását kéri

Alföldi László kolozsvári magyar főkonzul elmondta, hogy vasárnap hajnalban a Külügyminisztérium ügyeletén keresztül kaptak értesítést arról, milyen bajba jutott Kozma atya. Azonnal segíteni próbáltak, s végül a leggyorsabbnak látszó megoldást, a Budapestről elküldött útlevelet választották.

Érthetetlen, miként történhet ilyen atrocitás a határátkelő területén, miként lehetséges az, hogy a román határőrök nem látnak és ezért nem is tesznek semmit - hangsúlyozta Alföldi.

A magyar főkonzul elmondta, hogy a magyar fél diplomáciai csatornákon keresztül a történtek kivizsgálását kéri majd a román illetékesektől.

Kozma Imre azóta rendben hazaérkezett. Elmondta, hogy nem sérült meg. Hozzátette: kétszer ütötték meg a fején, és közben védekezett is.

Az atya megjegyezte: eddig soha nem érte a mostanihoz hasonló eset Romániában, az viszont már előfordult, hogy megalázták.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft