Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ismét bombák hullanak Afganisztánra

2001.10.09. 18:43
Kedd este újabb támadást indított Afganisztán ellen az amerikai-brit haderő: robbanások és légvédelmi tűz zaja hallatszik a közép-ázsiai ország nyugati részén fekvő Herat város térségéből - jelentette a CNN. Az újabb támadás valószínűleg a város légitámaszpontjának megsemmisítésére irányul. Kedd este a tálib vallási központot, Kandahart és Kabult is újra bombázni kezdték.
Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
A kedd reggeli támadás után újra robbanások és légvédelmi rakéták zaját hallani Afganisztánban- adta hírül a CNN. A jelentések szerint a herati légitámaszpontot célozza az amerikai-brit támadások újabb hulláma, amely helyi idő szerint hét óra után húsz perccel vette kezdetét az Afganisztán nyugati részén fekvő város térségében. A vasárnap esti első támadás óta ez a légicsapások negyedik nagyobb hulláma.

Bővebben: Reggeli támadás Kandahár ellen

Omar molla elmenekült?

A kedd reggeli támadás elsősorban Kandahár városára, a tálibok vallási központjára, a vallási vezető Omar molla feltételezett tartózkodási helyére irányult. Egyes lapértesülések szerint a mollát, családjával együtt már kimenekítették a városból. A tálibok azt állítják, hogy a légicsapásoknak immár harmincöt civil áldozata is van, ám a mudzsahedek nem szenvedtek veszteségeket. Lapértesülések szerint azonban az áldozatok között van a tálib vezérkar két tagja is.

Bővebben: A tálib vezérkart is érhették veszteségek

Újabb támadás Kandahár és Kabul ellen

Amerikai repülőgépek kedd este újabb légicsapást mértek Kandahárra: négy bomba csapódott be a dél-afganisztáni város repülőterének közelében. A tálib légvédelem tüzet nyitott a bombázókra, de nem talált célba. Anyagi károkról, illetve emberveszteségről egyelőre nem érkeztek hírek- adta hírül a BBC.

Helyi idő szerint este fél tíz körül több repülőgép tűnt fel az afgán főváros felett, néhány pillanattal később pedig hatalmas robbanás hallatszott. Az afgán légvédelem öt percen át folyamatosan tüzelt a Kabult támadó gépekre - jelentette az AFP helyszíni tudósítója. Időközben az afgán ellenzéki erőket tömörítő Északi Szövetség egyik illetékese bejelentette, hogy a tálib katonai parancsnokok egy csoportja és mintegy 1200 fegyveres átállt az ellenzéki erőkhöz, és elzárta a tálibok elől az Észak- és Dél-Afganisztánt összekötő egyetlen közvetlen utat.

A keddi támadássorozatban az amerikai csapatok eltaláltak egy ENSZ finanszírozású afgán aknamentesítő központot. Az akció során négy ENSZ-alkalmazott ember életét vesztette. Az áldozatok éppen egy négyemeletes épületben aludtak, amikor becsapódott a lövedék.

Bővebben: ENSZ-alkalmazottak a keddi támadások áldozatai között