Valér
-1 °C
0 °C

Ausztrália kizárja az emberjogi ellenőröket

2000.08.30. 23:00
Az ausztrál kormány bejelentette, hogy ezentúl nem engedi be az országba az ENSZ emberjogi biztosait, ,,hacsak arra nem mutatkozik különleges ok". Canberra azt követően döntött így, hogy több ENSZ-kritika érte a menekültekkel való bánásmód, illetve az őslakosok helyzete miatt.

Az ellenzéki Munkáspárt azonban felemelte szavát a kormány döntésével szemben, mint ahogy több emberjogi szervezet is. Az Amnesty International szerint a kormányzat reakciója egyszerűen felelőtlen.

Rossz az ausztrál őslakosság helyzete

Korábban kritikák érték az ausztrál kormányt az ENSZ emberjogi bizottságától az őslakosság helyzete miatt. Egy júliusi jelentés szerint az ausztrál őslakosok birtokjogait szabályozó törvénykezés hiányos, jelentősen csorbítja jogaikat. A bizottság úgy látja, hogy a földterületek felhasználásánál Ausztrália nem mindig veszi figyelembe azokat a kötelezettségeket, amelyeket az őslakosok kulturális és birtokjogainak védelméről vállalt.

Az őslakosság egynegyede hagyományos közösségekben él
Ausztráliában jelenleg körülbelül 400 ezer őslakos él; átlagéletkoruk jóval alacsonyabb, mint az európai telepesek leszármazottaié, körükben a legmagasabb a gyermekhalandóság, és jóval nagyobb arányban kerülnek börtönbe, mint a fehérek. Jórészük igen szegény. A jelentés külön felhívta a figyelmet egy olyan, egyes szövetségi államokban érvényes törvényre, amely börtönbüntetést szab ki még a legkisebb bűncselekmények elkövetőire is, ha azokat többször elítélik ugyanazért a tettért. A törvény elsősorban az őslakosságot sújtja. A nyár elején egy 15 éves őslakos fiú felakasztotta magát a börtönben, miután toll-lopásért bezárták.

Az ausztrál kormány válaszában kiegyensúlyozatlannak és pontatlannak nevezte a jelentést, és a belügyeibe való beavatkozással vádolta meg az ENSZ-bizottságot. Az ausztrál főügyész szerint az ENSZ ,,túl sok" figyelmet szentel ,,relatíve komolytalan" eseteknek Ausztráliában, miközben más országokban sokkal súlyosabb

jogsértéseket hagy figyelmen kívül. ,,Ha összehasonlítjuk Ausztráliát olyan országokkal, ahol csak úgy elvisznek és kivégeznek embereket, vagy levágják a karjukat, akkor látni fogjuk, hogy az itteni problémák valójában jelentéktelenek" - mondta Daryl Williams.

Kritizálták a menekülthelyzetet is

Kritikák érték Ausztráliát a menekültekkel való bánásmódja miatt is. A bizottság szerint embertelen, hogy az illegális bevándorlókat rossz körülmények közt, menekülttáborokban tartják fogva, amíg elbírálják a kérelmüket. Ausztrália hat menekülttábora egyébként teljesen megtelt: mindössze háromezer-hatszáz férőhely van, de az elmúlt két évben kilencezer illegális bevándorló érkezett. A túlzsúfoltság miatt rendszeresek a tüntetések és a zavargások. A múlt hét végén erőszakos tüntetésekre is sor került egy táborban, és több őr megsérült.

Ausztrália kedvelt célpontja a délkelet-ázsiai országokból, főleg Indonéziából, érkező menekülteknek. A nagymértékű bevándorlás már több politikai vihart is kavart, és szélsőjobboldali mozgalmak megerősödéséhez is hozzájárult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!