Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az ausztrálok a véres háborúba akarnak menni

2008.05.27. 09:19
Az ausztrál gyalogság nem vett részt nagyobb offenzívában a vietnami háború óta, panaszkodott egy lapnak egy ausztrál őrnagy. Aki szerint az Irakban és Afganisztánban szolgáló egységek szégyellik, hogy csak védelmi és újjáépítési küldetésben vesznek részt. Meg azt is, hogy a hadseregüket megfertőzte az intézményes gyávaság.

Az Irakba és Afganisztánba vezényelt ausztrál gyalogsági egységek "szégyellik", hogy másodrangú szerepre kárhoztatják őket és szívesen vennének részt harci feladatokban, nemcsak védelmi és újjáépítési küldetésben, állítja egy korábban Irakban szolgáló ausztrál tiszt a hadsereg lapjában.

Jim Hammett őrnagy, aki korábban Kelet-Timorban, Szomáliában és Tongában részt vett katonai missziókban, most azt mondta "Egykor katonák voltunk című cikkében", miszerint bajtársainak "szégyenének" oka, hogy az ausztrál hadsereget "megfertőzte az intézményes gyávaság".

Hammett szerint csupán "politikai retorika" volt John Howard korábbi kormányfő kijelentése, mely szerint az amerikaiak vezette, terrorizmus elleni háborúban döntő fontosságú az ausztrál katonai részvétel. Éppen ezért hamisan csengenek az ausztrál egységnek szóló dicséretek is, miközben az amerikaiak mellett a britek és a kanadaiak valóban részt vesznek a harci cselekményekben. Az őrnagy, aki jelenleg a canberrai vezérkari iskolán tanul, emlékeztetett arra is, hogy az ausztrál gyalogság nem vett részt nagyobb offenzívában a vietnami háború óta.

Ugyanebben a lapban egy másik Irakban szolgáló tiszt, Greg Colton kapitány arról panaszkodott, hogy romlott a katonák harci morálja, mert "távol tartották őket olyan frontvonalaktól, mint Bagdad belvárosa, Bászra vagy az afganisztáni Hilmend tartomány".

Ausztrália elkötelezett szövetségese az Egyesült Államoknak és elsők között küldött katonai egységeket az iraki háborúba. Jelenleg csupán 500 fős az Irakban állomásozó kontingens, amelyet várhatóan még az idén kivonnak a közép-keleti országból, és amelynek csak védelmi és kiképzési feladatai vannak.