Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Előrehozott választások rekordszámú indulóval Ausztriában

2008.09.28. 10:29
Az előzetes közvélemény-kutatások szerint egyik párt sem lesz képes átütő győzelmet aratni. A felmérések alapján valószínű, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Néppárt jelentősen visszaesnek, előretörhetnek viszont a jobboldali-populista pártok.

Kinyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Ausztria-szerte, hogy a választásra jogosultak leadhassák voksukat a nemzeti tanács tagjaira az előre hozott parlamenti választás keretében.

Az előrehozott választásokat azután írták ki, hogy összeomlott a 2006-os választások után alakult szocialista-konzervatív nagykoalíció. Ausztriában a 2006 októberi választások után az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) három hónap tárgyalás után alakított "nagykoalíciós" kormányt. A működésképtelennek bizonyult koalíció 18 hónapot élt meg.

Az előrejelzések szerint az előrehozott választásokon a két párt egyike sem tud a kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni - ez elemzők szerint a szélsőséges populista és idegenellenes pártokat erősítheti, nevezetesen a Szabadság Pártot és a Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért nevű pártot.

A voksoláson több mint 6 millió választópolgár szavazhat a parlament 183 képviselőjéről. A közvélemény-kutatások adatai szerint a választók harminc százaléka nem döntötte el, hogy kire adja le voksát. A vasárnapi választáson már a 16 évesek is szavazhatnak majd.

A mintegy tizenháromezer választóhely zöme reggel héttől várja a szavazókat, akik 17 óráig élhetnek szavazati jogukkal.

Már a 16 évesek is szavazhatnak

A választáson rekordszámú párt indult. A jelenleg is parlamenti képviselettel rendelkezőkön túlmenően öt szervezet szerzett jogot arra, hogy szövetségi szinten jelölteket állítson, tartományi szinten pedig további négy verseng a szavazatokért. A kis pártok közül talán egynek vagy kettőnek, a nyitott társadalomért síkra szálló Liberális Fórumnak (LIF) és esetleg az ÖVP-től elpártolt Liste Fritznek lehet esélye arra, hogy átlépje a négyszázalékos szavazati küszöböt, és beverekedje magát a parlamentbe. A LIF tíz év elteltével juthatna ismét mandátumhoz.

A törvényhozás kétkamarás, az alsóház, a Nationalrat 183 tagját titkos és közvetlen szavazással, arányos képviseleti rendszer alapján választják meg - mostantól ötévi megbízatásra.

A 8,3 milliós lélekszámú országban 6,3 millióan jogosultak választásra, beleértve azt a mintegy 180 ezer 16 és 18 év közötti fiatalt, aki most először vehet részt szövetségi választáson. A korhatárt - egyedüliként az európai uniós tagállamok közül - tavaly szállították le.

Ugyancsak újdonság, hogy most először belföldön is szavazhatott postai úton bárki, aki azt igényelte. Az előzetes becslések mintegy 3-5 százalékra tették azok arányát, akik élni kívántak ezzel a lehetőséggel. A levélben feladott szavazólapokat október 6-áig értékelik ki, ami egyben azt is jelenti, hogy a választás végeredménye legkorábban akkor válhat ismertté.

2006-ban a szavazók 78,5 százaléka élt választási jogával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?