István, Vajk
17 °C
34 °C

Előrehozott választások rekordszámú indulóval Ausztriában

2008.09.28. 10:29
Az előzetes közvélemény-kutatások szerint egyik párt sem lesz képes átütő győzelmet aratni. A felmérések alapján valószínű, hogy az Osztrák Szociáldemokrata Párt és az Osztrák Néppárt jelentősen visszaesnek, előretörhetnek viszont a jobboldali-populista pártok.

Kinyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel Ausztria-szerte, hogy a választásra jogosultak leadhassák voksukat a nemzeti tanács tagjaira az előre hozott parlamenti választás keretében.

Az előrehozott választásokat azután írták ki, hogy összeomlott a 2006-os választások után alakult szocialista-konzervatív nagykoalíció. Ausztriában a 2006 októberi választások után az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) három hónap tárgyalás után alakított "nagykoalíciós" kormányt. A működésképtelennek bizonyult koalíció 18 hónapot élt meg.

Az előrejelzések szerint az előrehozott választásokon a két párt egyike sem tud a kormányalakításhoz szükséges többséget szerezni - ez elemzők szerint a szélsőséges populista és idegenellenes pártokat erősítheti, nevezetesen a Szabadság Pártot és a Jörg Haider vezette Szövetség Ausztria Jövőjéért nevű pártot.

A voksoláson több mint 6 millió választópolgár szavazhat a parlament 183 képviselőjéről. A közvélemény-kutatások adatai szerint a választók harminc százaléka nem döntötte el, hogy kire adja le voksát. A vasárnapi választáson már a 16 évesek is szavazhatnak majd.

A mintegy tizenháromezer választóhely zöme reggel héttől várja a szavazókat, akik 17 óráig élhetnek szavazati jogukkal.

Már a 16 évesek is szavazhatnak

A választáson rekordszámú párt indult. A jelenleg is parlamenti képviselettel rendelkezőkön túlmenően öt szervezet szerzett jogot arra, hogy szövetségi szinten jelölteket állítson, tartományi szinten pedig további négy verseng a szavazatokért. A kis pártok közül talán egynek vagy kettőnek, a nyitott társadalomért síkra szálló Liberális Fórumnak (LIF) és esetleg az ÖVP-től elpártolt Liste Fritznek lehet esélye arra, hogy átlépje a négyszázalékos szavazati küszöböt, és beverekedje magát a parlamentbe. A LIF tíz év elteltével juthatna ismét mandátumhoz.

A törvényhozás kétkamarás, az alsóház, a Nationalrat 183 tagját titkos és közvetlen szavazással, arányos képviseleti rendszer alapján választják meg - mostantól ötévi megbízatásra.

A 8,3 milliós lélekszámú országban 6,3 millióan jogosultak választásra, beleértve azt a mintegy 180 ezer 16 és 18 év közötti fiatalt, aki most először vehet részt szövetségi választáson. A korhatárt - egyedüliként az európai uniós tagállamok közül - tavaly szállították le.

Ugyancsak újdonság, hogy most először belföldön is szavazhatott postai úton bárki, aki azt igényelte. Az előzetes becslések mintegy 3-5 százalékra tették azok arányát, akik élni kívántak ezzel a lehetőséggel. A levélben feladott szavazólapokat október 6-áig értékelik ki, ami egyben azt is jelenti, hogy a választás végeredménye legkorábban akkor válhat ismertté.

2006-ban a szavazók 78,5 százaléka élt választási jogával.