Piroska
-2 °C
5 °C

Meglincselték a sikkasztással vádolt polgármestert

2004.06.16. 06:39
Halálra kínozták Ayo Ayo lakói sikkasztással vádolt polgármesterüket. A politikust a bíróság ugyan felmentette, az ajmara indiánok azonban bűnösnek találták. Idén már a második polgármesterrel végeztek az önbíráskodó indiánok.
Meglincselte a tömeg egy ajmara indiánok lakta falu polgármesterét Bolíviában, akit a lakosok korrupcióval vádoltak - közölték igazságügyi és rendőrségi források. A La Paztól 80 kilométerre fekvő Ayo Ayo falu polgármesterét a tömeg azután ölte meg, hogy hétfő délután a La Paz-i legfelsőbb bíróság felmentette a sikkasztás vádja alól.

Benjamin Altamirano élettelen tetemére kedd reggel találtak rá a város főterén. A holttesten kínzások nyoma és égési sebek voltak - közölte William Alabe ügyész. A helyi lapok által idézett szemtanúk szerint a feldühödött tömeg egy cölöphöz kötözte, majd botokkal ütlegelte, kövekkel dobálta és felgyújtotta az áldozatot. A lincselők újságírókra és rendőrökre is rátámadtak. A Canal 7 televízió riporterét a fején sebesítette meg egy kő.

A polgármester egyik lánya szerint Benjamin Altamiranót, aki korábban többször is kapott halálos fenyegetést, ismeretlenek hétfő este La Paz városközpontjában elfogták és erőszakkal egy gépkocsiba tuszkolták. A bűnügyi rendőrség szóvivőjének tájékoztatása szerint a polgármester egyik ellenlábasát, Samuel Saturnino Apazát gyilkosság gyanújával letartóztatták.

Ayo Ayo mintegy ötven kilométerre fekszik a perui Ilave kisvárostól, amelynek korrupcióval és választási ígéretek be nem tartásával vádolt polgármesterét áprilisban szintén agyonverték ajmara indiánok. A lincselés az őslakos ajmara és kecsua indiánok hagyományos büntető módszere. Az elmúlt három év során tucatnyi tolvajt öltek meg így ajmara és kecsua indián lakosok.