Meghalt Heydar Aliyev, Azerbajdzsán volt elnöke

2003.12.13. 12:06
Hivatalosan is bejelentették szombaton Azerbajdzsánban Heydar Aliyev volt azeri elnök halálát. A volt államfőt hétfőn helyezik végső nyugalomra a kaukázusi országban - közölte a bakui elnöki hivatal.
A 80 éves politikust Cleveland egyik kórházában pénteken este érte a halál, ahol augusztus eleje óta kezelték szív- és veseelégtelenséggel. A kormány szombaton hétnapos gyászt rendelt el. Ilham Aliyev, volt elnök fia és utóda a szombatra virradó éjjel tanácskozást tartott a biztonsági szolgálatok vezetőivel a kialakult helyzetről.

Ilham Aliyev
Törökország vezetői részvétüket nyilvánították a "testvéri és baráti" azeri népnek elnökük elvesztése miatt. "Heydar Aliyev halála nagy veszteség a nemzetközi közösség számára" - áll abban a közleményben, amelyet Ahmet Necdet Sezer török elnök hivatala adott ki. A türk nyelvű Azerbajdzsán szoros kulturális és katonai kapcsolatokat ápol a szomszédos Törökországgal. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat délelőtt szintén részvétét fejezte ki telefonon a volt elnök fiának.

Heydar Aliyev még a Szovjetunió fennállása idején, a hatvanas években a KGB szovjet titkosszolgálat azerbjadzsáni vezetője vezetője volt, majd hosszú éveken át kommunista pártvezetőként tevékenykedett a kaukázusi köztársaságban. A Szovjetunió felbomlása után a demokratikus elveket hangoztató, de országát tekintélyuralmi módszerekkel irányító Aliyev stabilitást teremtett az önállóvá vált Azerbajdzsánban, amely korábban éveken át háborút vívott a szomszédos Örményországgal az Azerbajdzsánba ékelt, de örmény többségű Karabah birtoklásáért.

Dinasztikus utódlás - újabb háborús veszély?

A kaukázusi országban októberben tartottak elnökválasztást. Heydar Aliyev már az Egyesült Államokból azt üzente haza, hogy "nem törekszik újraválasztásra". Két héttel később fiát, Ilham Aliyevet választották meg azeri államfővé.

Egyes elemzők aggódtak, hogy a 41 éves volt aranyifjú, aki csak szerény politikusi-menedzseri tapasztalattal rendelkezik, engedhet azoknak a harcias csoportoknak, amelyek háborút sürgetnek, amennyiben az örmény erők nem hagyják el Karabahot. A harciasok alá csak lovat adhat, ha az azeri gazdaság fellendül. Mindamellett Ilham Aliyev csütörtökön egy genfi ENSZ-csúcs alkalmával összeült Robert Kocsarján örmény elnökkel, hogy felújítsák a karabahi rendezést célzó tárgyalásokat.  • Hírek
  • Bankszámla