Szilárda
-4 °C
3 °C

Halálos áldozatok az ázsiai árban

2002.08.11. 14:51
Kínában, a két Koreában és Indiában is több áldozatot követelt az ítéletidő, tízezrek váltak hajléktalanná. A megpróbáltatásoknak azonban nincs vége: hétfőre és keddre újabb viharokat jeleztek.
Kínában és a két Koreában 31, Indiában 18 halálos áldozata volt a hét végén folytatódott esőzéseknek, áradásoknak és földcsuszamlásoknak.

India északkeleti részében vasárnap több faluban árvíz keletkezett a monszuneső nyomán. Az ár több házat lerombolt, indiai források 18 halottról adtak számot. Az ország középső és nyugati részében ugyanakkor továbbra is a 14 év óta legsúlyosabb aszállyal küzdenek.

Dél-Kora: százezreket súj az áradás

Dél-Koreában máris százezreket sújt az eső és az áradás, és hétfőre újabb viharokat jeleznek. A katonaságot is mozgósították, hogy segítsen a rászorulók ellátásában, illetve az eltűntek keresésében. A víz szombaton Puszan körzetében elöntött egy intézetet, amelyben fogyatékosokkal foglalkoztak, s öten meghaltak. Tizennégyen a korábbi áradásokban vesztették életüket, sok közlekedési baleset is történt. Kim De Dzsung elnök vasárnap rendkívüli pénzalap létrehozásáról döntött a károsultak megsegítése érdekében.

Észak-Korea: 22 ezren hajléktalanná váltak

Észak-Koreában nemzetközi segélyszervezetek hétvégi közlése szerint 400 ember megsebesült, 22 500 hajléktalanná vált az árvíz következtében. Délen a rizsültetvények jelentős része is megsemmisült, miközben az ország súlyos élelmiszerhiánnyal küzd - az árvíz az utóbbi években rendszeresen éhezést is hoz Észak-Koreára. Kína középső részéből az utóbbi évek legsúlyosabb esőzéseit jelentették. A térségben az idén már 900-an haltak meg az időjárás miatt, ebből hetvenen az elmúlt hét során.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!