Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztria nem támogatja az EU-elnöki poszt bevezetését

2002.06.11. 15:42
Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter-asszony elveti azt a brit-francia-spanyol javaslatot, amely szerint a tagállamok között félévente cserélődő EU-elnökség helyett egy európai politikust választanának meg az Unió elnökének.
Az EU bővítése felveti a kérdést, hogy a jelenlegi 15-ről a tervek szerint 2004-ben 25 tagúra bővülő szervezetben miként lássák el az EU vezetését. A nagyobb tagállamok a jelenlegi rendszer radikális megváltoztatását tartják szükségesnek, amelyben a tagállamok félévente váltják egymást az EU élén. Érvelésük szerint a jelenlegi rendszer reformja nélkül a bővítés után olyan kis tagállamok, mint Málta vagy Ciprus kerülhet a nagy politikai felelősséggel járó EU-elnöki pozícióba, míg a nagy tagállamoknak, mint például Németországnak a jelenleginél jóval több évet kellene várniuk arra, hogy rájuk kerüljön a sor.

A brit-francia-spanyol javaslat szerint a rotációs elnöki rendszer helyett az EU élére ötéves mandátummal egy európai politikust választanának meg. A poszt betöltésére esélyes vezetőként már felvetődött Tony Blair brit, illetve Jose Maria Aznar spanyol kormányfő neve is.

Waldner: a kis elnök is jó elnök

Ferrero-Waldner szerint azonban téves az a nézet, miszerint a nagyobb tagállamok hatékonyabban tudnák ellátni az elnöki feladatokat, mint a kisebb országok. Az osztrák külügyek irányítója úgy véli, hogy a nagyok által javasolt rendszerben a kisebb tagállamok jelöltjei sosem kerülnének az ötévente cserélődő elnöki posztra, így a tervezet szemben áll a tagállamok egyenlőségének elvével - írja a Financial Times. .

A javasolt formula egyébként nem csak Ausztria, hanem más kisebb tagállamok ellenkezését is kiváltotta már: a múlt héten a Benelux-államok ismertették elutasító álláspontjukat a kérdésben.

Német-osztrák tengely?

A vitában - amelyet a 2004-es kormányközi konferenciának kell rendeznie - Németország még nem alkotott véleményt, erre valószínűleg az őszi választások után kerül sor. A kisebb tagállamok számára viszont az biztató lehet, hogy Berlin hagyományosan egy föderálisabb modell híve. Emellett Gerhard Schröder kancellár konzervatív kihívója, Edmund Stoiber bajor kormányfő is úgy nyilatkozott a minap, hogy nem támogatja az elnöki poszt létrehozását.