Gusztáv
3 °C
7 °C

Ausztria nem támogatja az EU-elnöki poszt bevezetését

2002.06.11. 15:42
Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter-asszony elveti azt a brit-francia-spanyol javaslatot, amely szerint a tagállamok között félévente cserélődő EU-elnökség helyett egy európai politikust választanának meg az Unió elnökének.
Az EU bővítése felveti a kérdést, hogy a jelenlegi 15-ről a tervek szerint 2004-ben 25 tagúra bővülő szervezetben miként lássák el az EU vezetését. A nagyobb tagállamok a jelenlegi rendszer radikális megváltoztatását tartják szükségesnek, amelyben a tagállamok félévente váltják egymást az EU élén. Érvelésük szerint a jelenlegi rendszer reformja nélkül a bővítés után olyan kis tagállamok, mint Málta vagy Ciprus kerülhet a nagy politikai felelősséggel járó EU-elnöki pozícióba, míg a nagy tagállamoknak, mint például Németországnak a jelenleginél jóval több évet kellene várniuk arra, hogy rájuk kerüljön a sor.

A brit-francia-spanyol javaslat szerint a rotációs elnöki rendszer helyett az EU élére ötéves mandátummal egy európai politikust választanának meg. A poszt betöltésére esélyes vezetőként már felvetődött Tony Blair brit, illetve Jose Maria Aznar spanyol kormányfő neve is.

Waldner: a kis elnök is jó elnök

Ferrero-Waldner szerint azonban téves az a nézet, miszerint a nagyobb tagállamok hatékonyabban tudnák ellátni az elnöki feladatokat, mint a kisebb országok. Az osztrák külügyek irányítója úgy véli, hogy a nagyok által javasolt rendszerben a kisebb tagállamok jelöltjei sosem kerülnének az ötévente cserélődő elnöki posztra, így a tervezet szemben áll a tagállamok egyenlőségének elvével - írja a Financial Times. .

A javasolt formula egyébként nem csak Ausztria, hanem más kisebb tagállamok ellenkezését is kiváltotta már: a múlt héten a Benelux-államok ismertették elutasító álláspontjukat a kérdésben.

Német-osztrák tengely?

A vitában - amelyet a 2004-es kormányközi konferenciának kell rendeznie - Németország még nem alkotott véleményt, erre valószínűleg az őszi választások után kerül sor. A kisebb tagállamok számára viszont az biztató lehet, hogy Berlin hagyományosan egy föderálisabb modell híve. Emellett Gerhard Schröder kancellár konzervatív kihívója, Edmund Stoiber bajor kormányfő is úgy nyilatkozott a minap, hogy nem támogatja az elnöki poszt létrehozását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!