Adalbert
13 °C
21 °C

Öngyilkos lett a lázadó szerbek vezére

2006.03.06. 13:48
Holtan találták hágai börtöncellájában a horvátországi szerbek háborús bűnökért 13 év börtönre ítélt vezérét. Milan Babić most az ügyészeket segítette volna, a Milošević-er koronatanújaként érkezett Hágába.

Végzett magával hágai cellájában a horvátországi szakadár szerb állam, a Krajinai Szerb Köztársaság (RSK) vezetője, jelentette a BBC. Milan Babićot 13 évi börtönbüntetésre ítélte a Nemzetközi Törvényszék, miután bűnösnek vallotta magát az RSK nem szerb lakói elleni akciók miatt.

Slobo embere

Babić, a knini fogorvos 1990-ben állt a szakadár szerbek élére. A horvátországi nacionalista szerbek addigi vezére, Rašković nem felelt meg Slobodan Milošević háborús terveinek, hiszen a szerbek jövőjét Horvátország államalkotó nemzeteként képzelte el. Babić így belgrádi támogatással nyerte el a horvátországi szerbek vezetőjének tisztjét és kezdett konfrontatív politikába, ami végül a krajinai szerbek a jugoszláv néphadsereg támogatását élvező fegyveres lázadásához vezetett.

Babićot vasárnap este találták holtan cellájába. A hágai hatóságok közlése szerint a Nemzetközi Törvényszék azonnal értesítette a rendőröket, akik megállapították, hogy a háborús bűnös maga vetett véget életének. Az öngyilkosság módjáról nem érkezett jelentés.

Koronatanú

Babić a második hágai fogoly, aki végzett magával. 1998-ban szintén egy horvátországi szerb háborús bűnös, Slavko Dokmanović lett öngyilkos cellájában.

Babićot 2004-ben ítélte 13 év börtönre a hágai bíróság egy vádalku nyomán. Babić vállalta, hogy további perekben tesz vallomást, ezért ejtették ellene a gyilkossági vádat, ahogy a horvát falvak tervszerű elpusztításának vádját is.

Babić nem Hágában raboskodott. Hollandiába egy hónapja hozták vissza, hogy tanúskodhasson egykori mentora, Slobodan Milošević ellen. Mivel már a kezdetektől részt vett a horvátországi lázadás szervezésében, az ügyészség a bukott szerb diktátor perének koronatanújaként tartotta nyilván, írja a BBC.