Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Kihalt bagdadi utcák

2003.03.20. 10:13
A szövetségesek támadása Bagdad bombázásával indult, és a tudósítok szerint délre az iraki főváros utcái teljesen üresek. Közben amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. hírügynökségek azt állították, hogy Iraki ellenzéki kommandó hatolt be Bagdadba. Az elnöki palota felől kézi fegyverekből származó sorozatok hangja hallatszik.
Helyi idő szerint fél hatkor, magyar idő szerint fél négykor megszólaltak a bagdadi légvédelmi szirénák. Az első légicsapás során a szövetségesek megsemmisítettek egy bagdadi parancsnoki állást. A bagdadi légvédelem hevesen lőtte a támadó repülőket. A CNN szerint az első csapás Huszein egyik parancsnoki központjára irányult. A szövetségesek már előre bejelentették, hogy az elnöki palotát is bombázni fogják. Iraki források szerint a szövetségesek polgári célpontokat is eltaláltak, megsebesítve több embert is.

Bagdad 2003. március 20.
Fotó: EPA/Karim Sahib
Az AFP jelentése szerint a második légicsapás hulláma Bagdad dél-keleti részét érte. A CNN tudósítója szerint egyelőre Bagdad központját nem bombázzák. Szemtanúk szerint erős füst száll fel az elővárosokból. A BBC helyszíni tudósítója szerint a Bagdad központja teljesen kihalt, szinte egy embert sem látni az utcákon. ugyanakkor az ötmilliós város lakosainak többsége nem menekült el, mert egyszerűen nem tudta vállalni az utazás költségeit.

Közben ellenzéki irakiakból álló kommandóegységek nyomultak be Bagdadba, jelentették a hírügynökségek amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Ezt alátámasztani látszik, hogy kézi fegyverek lövéseinek zaját jelentették az elnöki palota közeléből. Egyidejűleg az iraki rádió frekvenciáján arab nyelven bejelentkezett az amerikai katonai rádió. Az iraki műholdas televízió csütörtökön hajnalban semmit nem közölt a támadásról, hanem "hősi" filmeket, illetve dalokat sugárzott, jelentette az MTI.