Piroska
-2 °C
5 °C

Több mint száz halott egy bagdadi öngyilkos merényletben

2005.09.14. 07:51
Várakozó építőmunkások ellen követtek el öngyilkos merényletet Bagdadban szerdán. Az eddigi adatok szerint 114 halottja és 156 sebesültje van az akciónak. A fővárostól északra fekvő Tadzsi településen kirángattak a házukból tizenhét embert és agyonlőtték őket.

Az eddigi adatok szerint 114 halottja és 156 sebesültje van annak az öngyilkos robbantásos merényletnek, amelyet szerda reggel Bagdad síiták lakta Kászimíja negyedében követtek el munkára várakozó emberek tömege ellen - közölték iraki biztonsági források.

A korábbi híradások 92 halottról szóltak. A legújabb veszteségmérleget annak az öt bagdadi kórháznak az adatai alapján közölték, amelyekbe a robbantás áldozatait szállították.

Az öngyilkos merénylő szemtanúk szerint megállt kisbuszával a munkára várakozó tömeg mellett, és munkalehetőség ígéretével egy nagyobb csoportot járműve mellé csalogatott, majd hirtelen felrobbantotta a buszt. Egy forrás szerint legalább 220 kilogramm robbanóanyag volt a járműben.

A belvárosi Kászimíja negyed népessége úgyszólván teljesen síita. Szunnita lázadók az utóbbi időben több támadást hajtottak végre síiták ellen bosszúból, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy felekezeti konfliktust idézzenek elő.

A legújabb öngyilkos merénylet színtere csaknem megegyezik az augusztus 31-i tragédia helyszínével, amikor hozzávetőleg ezer síita zarándok veszítette életét, amikor pánik tört ki a vallási ünnepre igyekvő több ezres tömegben. Sokakat halálra tapostak, mások pedig a Tigris folyóba estek és megfulladtak.

Szerdára virradóra egy másik súlyos merénylet is történt Bagdad közelében. Az iraki fővárostól 20 kilométernyire északra fekvő Tadzsiban a rendőrség közlése szerint ismeretlen fegyveresek kirángattak otthonaikból 17 embert, kezüket összekötötték, szemükre kendőt húztak, és később a falutól másfél kilométerre agyonlőtték őket. A fegyveresek kirabolták a falut, mielőtt elmenekültek volna.