Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Tizenketten haltak meg a bagdadi robbantásokban

2003.10.27. 08:43
Két nagy erejű robbanás rázta meg hétfőn reggel az iraki főváros, Bagdad központját. Hírügynökségi jelentések szerint legalább tizenkét halálos áldozata és húsznál több sebesültje volt a robbantásoknak. A halottak között külföldi is van.
Az egyik robbanás a Karrada városnegyedben történt, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának helyi kirendeltsége mellett - jelentette az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Néhány perccel később újabb detonáció dörejét lehetett hallani az ipari minisztérium közelében.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva számolt be arról, hogy a vöröskeresztes kirendeltség közelében legalább tizenketten vesztették életüket, egyikük külföldi. A brit hírügynökség tudósítója látta a törmelékek között heverő holttesteket. Ezt a robbanást a Vöröskereszt munkatársai szerint egy iraki mentőautóban elhelyezett pokolgép okozta.

Az AFP a halottakon kívül huszonkét sebesültről számolt be; a francia hírügynökség úgy tudja, hogy az áldozatok egyike a nemzetközi szervezet munkatársa volt.

Egy iraki asszony elmondta, hogy két gyermeke is a sérültek között van. A sebesültek közül hatnak az állapota súlyos.

Több gépjármű lángba borult, s füstoszlopok emelkedtek az égbe. A vöröskeresztes épületben nem keletkeztek jelentős károk. Egyelőre nem tudni, hogy az ipari minisztérium közelében történt robbanás követelt-e áldozatokat. Az AP arról számolt be, hogy az iraki fővárosban legalább három robbanást lehetett hallani hétfőn a reggeli órákban, egy detonáció az egészségügyi minisztérium épülete felől hallatszott.