Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fegyveres hatalomátvétel Bagdadban?

2005.08.10. 13:59
Fegyveresek kíséretében jelentette be a polgármesteri hivatalban Bagdad polgármesterének leváltását a bagdadi tartományi gyűlés legerősebb pártjának a vezetője. A kormányfő szóvivője "úgy gondolja", hogy Dzsafari miniszterelnököt aggaszthatja a lépés.

Síita fegyveresek szállták meg hétfőn, a homokvihar közepén a bagdadi polgármesteri hivatalt. Az egyik legerősebb síita párt, az Iszlám Forradalom Iraki Legfelsőbb Tanácsa (Sicri) katonai szárnya, a Badr milícia egyik vezetőjét, Huszein al-Tahánt bagdadi polgármesterré nevezte ki, írja a New York Times.

A Badr milícia a Times szerint sokat tesz a déli, síita többségű körzetekben a rend fenntartásáért, ugyanakkor olyan túlkapásai is ismertek, hogy a szigorú vallási előírások alapján fejkendő viselésére kötelezik a nőket.

"Itt nem lehet élni"

Az eddigi polgármestert, a világi Alá al-Tamimit még Paul Bremer amerikai főkormányzó nevezte ki Szaddám bukása után. Azóta a síita pártok a tartományi választásokon Bagdadban is taroltak, így a Sciri adta az önálló tartománynak is számító Bagdad kormányzóját.

Tamimi azonban polgármesterként nagyobb hatalommal bírt a bagdadi kormányzóvá kinevezett Tahánnál. Ezen a helyzeten változtatott most a Sciri fegyveresek segítségével. "Ez az új Irak, itt erőt használnak a célok eléréséhez" - nyilatkozta a New York Timesnak a csalódott Tamimi. A mérnöki végzettségű világi politikus csaknem tíz évi száműzetésből tért haza Bagdad polgármesterének. "Amikor 1995-ben elhagytam a hazámat, a távol töltött napok éveknek tűntek. Most azonban sajnálkozás nélkül távozok, hiszen ilyen körülmények között nem lehet élni" - mondta.

Ha akartak volna, ártottak volna

"Ha ártani akartunk volna neki, hát ártottunk volna. De mi csak a jog hatalmát akartuk érvényesíteni, ez nem puccs" - nyilatkozta a Timesnak Mazen Makkia, a választott városi tanács vezetője. Mint mondta, hétfőn az ő testőreit nézhették a városházát lerohanó fegyvereseknek. A Times értesülései szerint ötven-száz fegyveres hatolt be a városházára.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségén is "értesültek a fejleményekről", de egyelőre nem kívántak bővebben nyilatkozni, írja a New York Times. Az iraki kormányfő is hasonló helyzetben van. "Gondolom aggódik" - nyilatkozta pártja, a másik erős síita alakulat, a Dava szóvivője a lapnak. A szóvivő, Lait Kuba hétfő óta nem tudott beszélni a témáról Ibrahim al-Dzsafari miniszterelnökkel.

Tamimi egyébként pár héttel ezelőtt felajánlotta lemondását, mivel a kormány mindössze 85 millió dolláros költségvetést hagyott jóvá a városnak, míg a polgármester egymilliárd dollárt kért. Kuba szerint elképzelhető, hogy a lemondás utólagos elfogadásával legalizálhatják Tamimi hétfői elmozdítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!