Gusztáv
-4 °C
1 °C

Vasúti baleset áldozata lett a leváltott szlovák miniszter

2006.06.13. 17:45
A 43 éves nemrégen leváltott Frantisek Tóth a fénysorompó tilos jelzése ellenére a sínekre hajtott. A politikus a választásokon az Esély (Nádej) jelöltlistájának harmincadik helyén szerepelt.

Vasúti baleset áldozata lett kedden Nagyszombat (Trnava) közelében a szlovák kormány volt kulturális minisztere, Frantisek Tóth, aki néhány hónapja kényszerűen távozott a tárca éléről. Tóth halálhírét a rendőrség megerősítette. Az autóját vezető politikust egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban gázolta el a vonat a Nagyszombat-megye székhelyéhez közeli Selpőcön (Selpice).

A 43 éves politikus egyedül volt a gépkocsiban. Feltételezések szerint a fénysorompó tilos jelzését figyelmen kívül hagyva próbált meg áthaladni a vasúti síneken.

Maradt, majd ment

Frantisek Tóth röviddel a rendszerváltás után megalapította az első szlovákiai magániskolák egyikét, majd egy évtized múlva az Új Polgári Szövetség (ANO) nevű párthoz szegődött. A Pavol Rusko vezette párt 2002-ben a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tagja lett. Elnöke, Rusko a gazdasági tárca élére, Tóth pedig az oktatási tárca államtitkári székébe került. Az addigi kulturális miniszter, a Magyarországon is jól ismert Rudolf Chmel - Csehszlovákiai volt budapesti nagykövete, a magyar szlovák kulturális kapcsolatok kutatójának - önkéntes távozása után Tóth 2005 nyarán lett a kulturális tárca vezetője.

Ezt megelőzően az ANO elnöke, Pavol Rusko távozni kényszerült a gazdasági tárca éléről, a párt pedig a koalícióból is, de az ANO három minisztere, köztük Tóth is - pártszakadás árán - Mikulás Dzurinda kormányában maradt. Tóthot végül a húsz éve épülő szlovák Nemzeti Színház körüli bonyodalmak miatt Dzurinda az idén áprilisban leváltotta, és ismét Chmel vállalta a kulturális tárca vezetését.

A hét végén esedékes előrehozott választásokon Frantisek Tóth már egy új párt, az Esély (Nádej) jelöltlistájának harmincadik helyén szerepelt.