Benedek
-5 °C
5 °C

A bangladesi államfő állt az ideiglenes kormány élére

2006.10.29. 17:18
Jadzsuddin Ahmed bangladesi államfő vezeti ideiglenesen a kormányt a januári választásokig, az ellenzéki tiltakozások folytatódnak.

Jadzsuddin Ahmed államfő vette át vasárnap ideiglenesen a bangladesi kormány vezetését, hogy irányítsa az országot a januárban tartandó parlamenti választásokig.

A bangladesi állami televízió közvetítette a beiktatást: Ahmed az elnöki palotában tette le a hivatali esküt J.R. Mudasszir Hoszáin, a legfelsőbb bíróság elnöke előtt.

Az ügyvezető kormány feladata lenne a januári választások felügyelete. Az államfő eredetileg K.M. Haszánt, a legfelső bíróság nyugdíjba vonult vezetőjét jelölte a kabinet élére, ő azonban a zavargások második napján egészségi állapotára hivatkozva visszalépett.

18 halott az utcákon

Az erőszakba torkolló utcai tiltakozásokat vezető, tizennégy pártot tömörítő ellenzéki szövetség korábban visszautasította az államfő javaslatát, hogy maga állna az ügyvezető kormány élére. A pártszövetség azt szerette volna, ha az államfő másvalakit jelöl ki a visszavonult bírák közül, nem Haszánt.

Miután Haszán bejelentette visszalépését, szombat éjszaka mérséklődtek az indulatok, vasárnap azonban több ezer tüntető vett részt a főváros körüli utak lezárásában. Vasárnap már harmadik napja tartott a Dakkába vezető utak blokádja.

A zavargások első két napja alatt - pénteken és szombaton - összesen tizennyolcan haltak meg és több százan megsérültek a rivális politikai csoportok összecsapásai során. A legtöbb erőszakos cselekmény színhelye a tízmilliós főváros volt. Dakka utcáin néhány háromkerekű riksa kivételével szinte teljesen leállt a forgalom, az iskolákban szünetel a tanítás.