Alfréd
-2 °C
2 °C

Tizenhárom áldozat egy román bányában

2001.08.07. 10:08
Legkevesebb tizenhárom ember meghalt és további kettő megsebesült kedd hajnalban a román Zsilyvajdejvulkán (Vulcan) szénbányában. A robbanást feltehetően metángáz okozta. A reggeli váltás több bányásza megtagadta a munka elkezdését.

A kedd hajnalban három órakor történt zsilyvajdejvulkáni szénbánya robbanásában legkevesebb tizenhárom ember meghalt és kettő súlyosan megsebesült. Az éjjeli váltásban dolgozó munkások a román Mediafax hírügynökség szerint a bánya mélyében a harmadik réteget fejtették a nyolcas számú aknában, amikor a robbanás bekövetkezett. A tragédiát feltehetően a metángáz összegyűlése okozta, a munkavédelmi főfelügyelőség munkatársai ezért a helyszínen azt vizsgálják: működött-e a bánya szellőzőrendszere. A robbanás pontos okait is kutatják.

A megégett holttesteket nem sikerült kimelni

A két sebesült munkást a petrozsényi kórházba szállították. A bányaigazgatóság vezetőségének tájékoztatása szerint nem sikerült az összes munkás holttestét a felszínre emelni: délelőttig két felismerhetetlenségig összeégett bányász maradványait hozták fel. A helyszínen több mentőcsapat dolgozik a bányában maradt holttestek kiemelésén.

A reggeli váltás megtagadta a munkát

A reggeli váltásra jelentkező munkások közül többen megtagadták, hogy leereszkedjenek a bányába, miután hallottak a robbanásról.

Nem az első szerencsétlenség

A Mediafax román hírügynökség tájékoztatása szerint nem ez az első bányaszerencsétlenség a zsilyvajdejvulkáni tárnáknál. 1994. július 10-én egy ember halt meg, és ketten megsebesültek, mikor elektromos kisülés keletkezett egy elektromos motor szerelésekor. 1997. július 29-én nyolc bányász tüdeje gázzal telítődött, majd különböző fokozatú égési sebeket szerzett, mikor kigyulladt a metángáz. 1998. július 15-én egy kétgyermekes apa lelte halálát, miután a bánya mennyezete ráomlott.