Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Patthelyzet alakulhat ki Baszkföldön

2001.05.13. 23:03
Egyelőre bizonytalan megjósolni a tartományi kormányzás jövőjét a vasárnapi baszkföldi választások este nyolcas zárása után. A rekordrészvétel mellett megtartott választások első közvélemény-kutatási eredményei szerint sem a nacionalisták, sem a leváltásukra törekvő erők nem szereztek abszolút többséget a tartományi parlamentben. A mérleg nyelvét az ETA politikai szárnya, a Baszk Állampolgárok képezhet. Az exit poll egyébként kényes dolog Baszkföldön: a megkérdezettek harminc százaléka tagadta meg a válaszadást.
Vasárnap este nyolckor bezártak a választási körzetek, és befejeződtek a baszkföldi parlamenti választások, amelyek alapján egyelőre bizonytalan megjósolni a tartományi kormányzás jövőjét.

Bizalmatlan emberek, bizonytalan exit poll

A részvétel 78 százalék körül volt, és ez rekordot jelent a baszk parlamenti választások történetében. A szavazatok megoszlásával kapcsolatban a tömegtájékoztatási eszközök hangsúlyozták, hogy azok jelenleg megbízhatatlanok, és meg kell várni a végleges, hivatalos adatokat. Az előzetes adatok ugyanis a választási körzetek közelében készültek, ahol közvélemény-kutatás formájában kérdezték meg a szavazókat.

Ez pedig a Baszkföldön kényes dolog, mivel az emberek annyira félnek, hogy sokszor hazudnak, mivel nem merik megmondani az igazat. A Gallup Intézet közvélemény-kutatói elmondták, hogy a megkérdezettek mintegy egyharmada megtagadta a válaszadást azzal kapcsolatban, hogy melyik pártra szavazott.

Sok szavazatot vesztett az ETA politikai szárnya

A TVE előzetes adatai szerint a szavazatok megoszlása a következő volt: A Baszk Nacionalista Párt (PNV) és a vele koalícióban indult Baszk Szolidaritás (EA) a szavazatoknak mintegy 37 százalékát kapta, és 29-31 képviselőt küldhet a 75 fős parlamentbe. A központi kormányban abszolút többségben kormányzó, konzervatív Néppárt (PP) körülbelül 21 százalékot kapott, ez 19-22 küldöttet jelenthet. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) helyi szervezete, a Baszk Szocialista Párt (PSE) körülbelül 17 százalékot kapott (13-14 küldött), az ETA politikai pártja, a Baszk Állampolgárok (EH) - régebbi nevén Népi Egység (HB) - mintegy 15 százalékot szerzett (10-11 küldött), a kommunista Egyesült Baloldal (IU) pedig 5 százalék körüli szavazatot mondhat magáénak (3 küldött).

A TVE a mostani adatok közül azt emelte ki, hogy jelentősen csökkent az EH szavazatainak száma az 1998-ashoz képest. Kilenc óra körül a baszk kormány választási igazgatósága is bejelentette a részleges, a szavazatok 40 százalékának megszámlálása után kialakult adatokat, a küldöttek száma szerint. Ezek a következők voltak: PNV-EA - 31-33, PP - 18-19, PSE 13-15, EH - 7, IU - 3.

Nehéz lesz a kormányalakítás

Az első értékelések szerint nem világos, hogy melyik pártnak sikerül majd kormányt alakítania. A Néppárt és a szocialisták már a választási kampány elején bejelentette, hogy koalícióra lép, a nacionalisták több mint 20 éves egyeduralmának megtörésére. A PNV jelöltje azt hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem fog koalícióra lépni az ETA-közeli Baszk Állampolgárokkal (mint tette azt az előző választási időszak első felében).

A választások során több apróbb incidens történt: egyes hírek szerint azokat nem az ETA nemrég betiltott ifjúsági szervezete, a Haika tagjai szervezték, hanem a radikális szeparatista EH. Annak tagjai megpróbálták megakadályozni a nem nacionalista pártok jelöltjeinek és képviselőinek szavazását.