Máté, Mirella
7 °C
17 °C

Bush határozati javaslata: Irak nem engedelmeskedik

2003.02.22. 21:47
Bush a spanyol miniszterelnökkel José Maria Aznarral folytatott megbeszélését követően beszélt a készülő javaslatról. Az iraki nukleáris fegyverprogramot vizsgáló Mohamed Elbaradei arról értesített, hogy Bagdad nem működik együtt az ellenőrökkel.
Az Egyesült Államok olyan határozati javaslatot terjeszt a jövő hét elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, amely kimondja, hogy Irak nem teljesíti az ENSZ leszerelésre vonatkozó követeléseit - mondta szombaton George W. Bush amerikai elnök.

Bush: Az ENSZ nem engedményeket követelt

Bush, miután Texasban megbeszélést tartott José Maria Aznar spanyol miniszterelnökkel, újságírók előtt kijelentette, hogy az Egyesült Államok barátaival és szövetségeseivel olyan BT-határozat elfogadtatásán munkálkodik, amely "tisztán és érthetően megállapítja, hogy Irak nem engedelmeskedik a BT 1441-es (leszerelést követelő) határozatának".

A Biztonsági Tanácsnak, amelyre most az egész világ figyel, meg kell mutatnia, hogy komolyan gondolja-e, amit mond - fogalmazott Bush, hozzátéve, hogy az Irakra vonatkozó utolsó, 1441-es határozat "nem haladásra utaló jeleket, vagy kisebb engedményeket követelt, hanem teljes és azonnali leszerelést".

A spanyol kormányfő, az Irak ellen tervezett amerikai háború egyik fő támogatója Mexikóból érkezett Texasba, miután sikertelenül próbálta megnyerni az amerikai álláspontnak az egyoldalú lépéseket elutasító, békés megoldást sürgető Vicente Fox mexikói elnököt.

Elbaradei: Irak nem működik együtt

Mohamed Elbaradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főigazgatója szombaton úgy nyilatkozott, hogy Irak nem tesz eleget azért, hogy bebizonyosodjon, nincsenek tömegpusztító fegyverei. Elbaradei az iráni fővárosban Teheránban beszélt a ENSZ fegyverzetellenőrzési missziójának állásáról.

Még nem végeztük el a munkánkat és Irak nem működik együtt velünk - mondta. Hozzátette Irak továbbra sem teszi lehetővé, hogy kihalgassanak bizonyos tudósokat.