József, Bánk
-7 °C
0 °C

Nincs kapcsolat az al-Kaida és Husszein között

2003.02.05. 11:09
A brit katonai hírszerzés szerdán kiszivárogtatott titkos jelentése szerint jelenleg nincs kapcsolat az al-Kaida terrorhálózat és az iraki rendszer között. A brit külügyminiszter igyekezett kisebbíteni a belső feljegyzés jelentőségét, mondván: a hangsúly azon van, hogy Irak változatlanul megsérti a leszerelési határozatokat.
A szigorúan titkosított, három hete kelt hivatalos hírszerzési dokumentum szerint korábban volt kapcsolat az Oszama bin Laden nevével fémjelzett szervezet és Bagdad között, de ez bizalomhiány és ideológiai ütközések miatt megszakadt. A titkos dokumentumot a BBC szerezte meg.

A Tony Blair kormányfőnek is megküldött jelentés szerint bin Laden vallásellenes, "hitehagyott rezsimnek" tartja Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét.

A BBC-t brit hírszerzési források úgy tájékoztatták: növekvő nemtetszéssel figyelik, ahogy a politika használja tevékenységüket az Irak elleni háború előkészítéséhez. A rádió katonapolitikai tudósítója, akinek a titkos jelentést kiadták, azt mondta: nem kizárt, hogy ez a szinte példátlan kiszivárogtatás a politikusoknak szánt "figyelmeztető lövés" a hírszerzés részéről.

A jelentés éppen fél nappal azután került napvilágra, hogy az egyik brit kereskedelmi tévé sugározta egy veterán munkáspárti brit politikus, Tony Benn bagdadi beszélgetését Szaddám Huszeinnel. Az iraki elnök az interjúban határozottan cáfolta Bagdad kapcsolatát az al-Kaidával, mondván: ha lennének ilyen kapcsolatok, Irak "azokat nem szégyellné beismerni".

A brit miniszterelnök hivatala alig néhány napja jelentette be: a brit kormánynak bizonyítékai vannak arra, hogy Oszama bin Laden terrorcsoportjának tagjai az iraki kormány védelmét élvezik. Bizonyos fokú kapcsolatra néhány nappal korábban a parlamentben Blair is utalt, jóllehet sokkal kevésbé egyértelműen.

Jack Straw brit külügyminiszter a kiszivárogtatott hírszerzési jelentésre reagálva a BBC rádiónak szerdán azt mondta: a kormány továbbra is olyan hírszerzési adatokat kap, amelyek szerint az iraki rendszer által teremtett "megengedő környezet" lehetővé teszi az al-Kaida jelenlétét Irakban. Utalt arra, hogy Blair kormányfő is azt mondta nemrégiben a londoni alsóházban: arra nincsenek egyértelmu adatok, hogy az al-Kaida milyen mélységű kapcsolatokat ápol Irakkal, de az biztosnak tűnik, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletekért felelősnek tartott csoport "bizonyos irakiakkal" kapcsolatban áll.

Straw szerint egyébként is a hangsúly azon van, hogy Irak folyamatosan megsérti a tömegpusztító fegyverek leszerelését előíró ENSZ-határozatokat. Husszein az előző este sugárzott interjúban ezt is tagadta, kijelentve, hogy Irakban nincsenek tömegpusztító fegyverek.

A brit külügyminiszter azonban a szerda The Times által közölt cikkében is ilyen fegyverek birtoklásával vádolta Irakot. Jack Straw szerint egyre világosabb, hogy Szaddám Husszein soha nem fogja önként feladni e fegyvereit, és emiatt a békés megoldás esélye "elenyészőben van".