Buda, Richárd
-2 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A tizenhat éves gyilkos is kivégezhető

2001.08.16. 11:10
Elhalasztották annak a texasi férfinak a kivégzését, aki 17 évesen elkövetett gyilkossága miatt került a törvényszék elé. Ha alkoholvásárlásról lenne szó, Napolen Beazley-t nem tartanák felnőttnek, de a bíróság előtt már a 16 éveseket is nagykorúként ítélik el. A halálbüntetés körüli vita újból fellángolt az USA-ban.
Egy texasi fellebbviteli bíróság - órákkal az ítélet végrehajtása előtt - elhalasztotta a gyilkosság miatt elítélt, jelenleg 25 éves, fekete Napoleon Beazley kivégzését. A férfi 17 éves korában - kiskorúként - követte el a bűncselekményt, amiért a bíróság mérgező injekcióval való kivégzést szabott ki. Az ítélet elhalasztását ügyvédje kérte, aki érveket kíván felsorakoztatni a kiskorú bűnözők kivégzésének törvényessége ellen.

A 25 éves Napoleon Beazley családja és a közösség, ahol él, kitörő örömmel fogadta a hírt. Korábban az amerikai legfelsőbb bíróság már visszautasította a kivégzés megakadályozását. Beazley a tárgyalás során beismerte, hogy meggyilkolta 1994-ben a 63 éves John Luttigot, de egy "második esélyt" kért a bíróságtól, mondván: kiskorúként követte el a bűntettet.

Elfogult igazságszolgáltatási rendszer

A halálbüntetés ellenzői szerint az amerikai igazságszolgáltatási rendszer elfogult Beazley-vel szemben. Az áldozat fia egy virginiai fellebbviteli bíróság tagja, így szerintük a az afro-amerikai férfi esetében nem lehet szó igazságos perről. A washingtoni legfelsőbb bíróság kilenc bírája közül pedig hárman nem vettek részt az ügy tárgyalásában, mivel korábban kapcsolatban álltak az áldozat fiával. Az igazságszolgáltatási rendszert azért is elfogultnak találták a döntés ellenzői, mert Beazley színesbőrű.

Ezel szemben a BBC-nek nyilatkozó Jack Skeen, az ügyet tárgyaló kerületi bíró szerint a halálbüntetést a hidegvérrel elkövetett gyilkosság miatt szabták ki. Beazley áldozatát otthona előtt, saját autójából húzta ki, fejbe lőtte, majd a haldokló Luttig zsebeiben kereste a kocsikulcsot.

Texas, a halálbüntetés hazája

Napoleon Beazley ügye kapcsán újból fellángolt a halálbüntetés körüli vita. A szemben álló felek most arról polémiáznak, hogy kiszabható-e a legsúlyosabb büntetés a fiatal korban elkövetett bűncselekmények miatt. Az Amnesty International azzal érvel, hogy Texas nem tartja felnőtteknek a 17 éveseket, mikor alkoholvásárlásról van szó, de a bíróság nagykorúként ítélkezik róluk.

A legfelsőbb bíróság szerint alkotmányos kivégezni azokat a bűnözőket, akik a bűncselekmény elkövetésekor betöltötték tizenhatodik életévület. Amióta 1976-ban visszaállították a halálbüntetést az USA-ban, 18 fiatalkorban elkövetett bűnért végeztek ki amerikaiakat. Texas államban a múlt évben rekordszámú kivégzést hajtottak végre: pontosan negyvenet.