Szilárda
-4 °C
2 °C

Választási zavargások Bécsben

2008.09.26. 21:27
Összecsapások robbantak ki pénteken este az osztrák fővárosban baloldali tüntetők és a jobboldali-populista Szabadságpárt (FPÖ) aktivistái között. A rendőrség több személyt őrizetbe vett.

A vasárnapi előre hozott parlamenti választáson induló, erősen idegen- és EU-ellenes Szabadságpárt (FPÖ) nagygyűlését 300 baloldali tüntető próbálta megzavarni Bécs főképpen alacsony keresetű, fizikai munkások lakta Favoriten negyedében, miközben a párt elnöke, Heinz-Christian Strache kampánybeszédet tartott. A tüntetők megkísérelték elfoglalni az emelvényt, de a rendőrök visszaszorították őket. Gyújtogatások is történtek.

A beszéd elhangzása után a baloldaliak és az FPÖ-hívek, akik között szélsőjobboldali elemek is felbukkantak, többször is egymásnak estek. Valóságos utcai csata tört ki közöttük, a szembenálló csoportok különböző tárgyakkal dobálták egymást. Az arra járók jobbnak látták, ha biztonságos helyen keresnek menedéket.

A kivezényelt rendőrök - helyszíni beszámolók 150-re tették a számukat - viszonylag rövid idő alatt megfékezték az erőszakos cselekményeket, és több személyt őrizetbe vettek.

A szélsőjobboldal felé kacsingató szabadságpárt választási nagygyűlésén hozzávetőleg 3500-an vehettek részt. Az FPÖ karizmatikus, fiatalos stílusú elnöke másfél órás beszédében hevesen támadta a muzulmán bevándorlókat, és a hallgatóságot azzal biztatta "bosszúra", hogy szavazzanak őrá. Megismételte követelését, amely szerint mecseteknek és minareteknek nincs helyük Ausztriában. A testüket teljesen elfedő, burkába öltözött muzulmán asszonyokat női nindzsáknak csúfolta.

A baloldali tüntetők tiltakozásuk jeléül török zászlókat lengettek, és Le az FPÖ-vel!, Le Strachéval! jelszavakat skandáltak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!