Valér
-1 °C
0 °C

Brüsszelben erőszakba torkollott a béketüntetés

2008.03.22. 21:22
Háborúellenes tüntetéseket tartottak szombaton Németországban, a NATO brüsszeli székháza előtt és a görög fővárosban. Brüsszelben erőszakba torkollott a békemenet, vízágyúval oszlattak a belga rendőrök.

Németországban több ezren vettek részt a hagyományos húsvéti békemenetekben. Stuttgartban és Düsseldorfban mintegy ezer-ezer fős tömeg gyűlt össze, az országszerte meghirdetett 32 tüntetésre összesen 40-50 ezer embert vártak - mondta Willi van Ooyen, a szervezők szóvivője.

A tiltakozók petíciót írtak alá Németország afganisztáni katonai missziójának kiszélesítése ellen, a dokumentumot később átadják a parlamentnek. Brüsszelben őrizetbe vettek körülbelül 150 háborúellenes tüntetőt, mert megpróbáltak átmászni a NATO székházát védő biztonsági kerítésen. Egyiküket súlyos sérülésekkel szállították kórházba, miután beleesett a szögesdrótba. A szervezők szerint céljuk a figyelemfelkeltés volt.

A rendőrök vízágyúval tartották távol a NATO-központ területétől az egész Európából összesereglett, 500 fős tömeget, amely az iraki és az afganisztáni háború, valamint az atomfegyverek ellen tiltakozott.

A tüntetők megvádolták az észak-atlanti szövetséget, hogy törvénytelenül tart 350 amerikai atomfegyvert Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Törökországban, és háborús uszítóként lépett fel Afganisztánban és Irakban. Felhívták a figyelmet arra is, hogy egyes tagállamai nukleáris rakétákat halmoznak fel és rakétavédelmi pajzsot építenek ki Európában.

A görög főváros központjában több mint ezer ember tüntetett. A tiltakozó megmozdulást, amely előtt nagygyűlést tartottak Athén főterén, szakszervezetek, békemozgalmak, globalizációellenes csoportok, valamint pakisztáni és palesztin bevándorlók szervezetei hirdették meg.

A tüntetők a "Kifelé Irakból", "NATO takarodj a Balkánról" és "Szabadságot Palesztinának" jelszavakat kiabálták. A tömegben "Bush, az első számú terrorista" és "Ne legyenek görög katonák megszálló csapatokban" feliratú táblákat lehetett látni. A szervezők közleményükben követelték "az összes megszálló katona távozását Ciprusról, Irakból és Afganisztánból".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!