Eleonóra
-1 °C
2 °C

A Nobel Békedíjas szerint az AIDS biológiai fegyver

2004.10.09. 16:23
Wangari Maathai, kenyai környezetvédő nő szerint a HIV vírust egy tudós állította elő biológiai hadviselés céljára.
Megismételte szombaton az idei év Nobel Békedíjával kitüntetett kenyai Wangari Maathai azt az álláspontját, hogy az AIDS-vírus szánt szándékkal előállított biológiai fegyver.

Az Egyesült Államokban Maathai előző napi kitüntetését a környezetvédő nő ezen ismert meggyőződése miatt fenntartásokkal fogadták.

Nairobiban tartott sajtóértekezletén Wangari Maathai kifejtette: "Egyesek azt mondják, hogy az AIDS a majmoktól származik, én azonban ezt kétségbe vonom, mert időtlen idők óta együtt élünk a majmokkal. Mások szerint isten átka az AIDS, de erre is azt mondom, hogy lehetetlen. ... Mi, feketék többen halunk meg ebben a betegségben, mint a Föld bármely másik népe".

A Nobel Békedíjas szerint a HIV vírust egy tudós állította elő a biológiai hadviselés céljára. "Miért van annyi titok az AIDS körül?" - kérdezte a kitüntetett, aki végzettségére nézve maga is biológus, s aki szerint valahányszor felvetődik az a kérdés, hogy honnan jön a vírus, "mindig problémák vannak, ami elgondolkoztató".

Wangari Maathai augusztus végén egy kenyai lapban már kifejtette az afrikai kontinensen minden más helynél nagyobb pusztítást végző járványról e véleményét, ezért Washingtonban mérsékelt lelkesedés fogadta a kenyai közéleti személyiség kitüntetését.

Az ENSZ AIDS elleni küzdelemre szakosodott szervezete, a UNAIDS adatai szerint a világon 38 milliónyira becsült AIDS-vírushordozó közül mintegy 25 millió él Afrikában.