Valér
4 °C
8 °C

Megtaposták Bush szobrát Londonban a béketüntetők

2003.11.20. 22:28
A rendőrség szerint száz-, a szervezők szerint kétszázhúszezer résztvevője volt a csütörtöki londoni béketüntetésnek. A demonstráción felállították, majd ledöntötték és megtaposták Bush elnök hatméteres szobrát.
A Scotland Yard összesítése szerint százezren vettek részt Londonban a még késő este is tartó csütörtöki tüntetésen, amelyet a szervezők az amerikai elnök látogatása és az iraki háború ellen hívtak össze. A rendőrség és a tüntetést szervező brit békepárti csoport, az Állítsátok Meg a Háborút Koalíció becslése között jelentős eltérés volt; ez utóbbi kétszázhúszezerre tette részvevők létszámát. Mindkét fél megegyezett azonban abban, hogy ez volt az eddigi legnagyobb hétközi tömegmegmozdulás Londonban.

Londoni béketüntetés
A háborúellenes csoport még az iraki fegyveres beavatkozás előtt, februárban, egy hétvégén minden idők legnagyobb békedemonstrációját rendezte a brit fővárosban; a Hyde Parkba összehívott tüntetésen annak idején 2,5 millióan vettek részt. A csütörtöki felvonulás jórészt baj nélkül zajlott le. A brit belügyminisztérium előzetes becslése szerint a tüntetők közé ezer olyan külföldi vegyülhetett, akik kifejezetten rendzavarási céllal érkeztek Londonba, késő estig azonban ilyesminek nem volt nyoma.

Hatezer rendőr

A Scotland Yard korábbi legfőbb aggodalma az volt, hogy a demonstrációt esetleg az al-Kaida terrorszervezet használhatja ki támadásra. A londoni rendőrség, a Metropolitan Police csaknem hatezer rendőrt vezényelt ki a tüntetés rendjének felügyeletére.

Az Észak-Londonból indult menet először átkelt a Waterloo hídon, majd a Temze mentén elhaladt a parlament és annak híres óratornya mellett húzódó Westminster hídig. Azon átkelve a tömeg érintette a kormányzati negyed utcáját, a Whitehallt, és az abból nyíló, elrácsozott Downing Streetet, a miniszterelnöki hivatal és rezidencia kis utcáját is.

Megtaposták

Klikk a képre!
A végállomás a Whitehall torkolatában lévő Trafalgar tér volt, ahol a tüntetők felállították Bush csaknem hat méter magas, alufóliából és papírmaséból készített szobrát, majd - óriási üdvrivalgás közepette - ugyanúgy ledöntötték, ahogy Szaddám Huszein volt iraki elnök szobrát is ledöntötték az amerikaiak Bagdadban.

A ledöntött Bush-szobrot a tüntetők közül sokan megtaposták. A menetben számtalan vörös, illetve palesztin zászló is feltűnt. Sok transzparens távozásra szólította fel az amerikai elnököt, néhány felirat javasolta, hogy vigye magával "Tonyt" (Tony Blair brit kormányfőt) is. Az Amerikából érkezett béketüntetők tábláin viszont az a kívánság volt olvasható, hogy Bush maradjon inkább Londonban. Bush és Blair a Downing Street-i kormányfői hivatalban költött el közös kései ebédet, de az amerikai elnök és felesége percekkel a tüntető tömeg érkezése előtt távozott szállására, a közeli Buckingham-palotába.