Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fehéroroszországban elveszik a gyereket az erkölcstelen szülőktől

2006.11.25. 16:36
A fehérorosz állam úgy próbálja megvédeni a gyerekeket a nemtörődöm szülőktől, hogy magához veszi őket, de a gondozást ezután is a szülőknek kell fizetni.

A pénteken aláírt elnöki rendelet január elsejével lép életbe, és megkerüli a bíróságok hatáskörét. Az ily' módon sújtott szülőknek meg kell fizetniük az állami gondozás díját, sőt azzal is sújthatók, hogy elveszik otthonaikat.

Alkoholisták, drogosok, adócsalók gyerekei veszélyben

"Ha megállapítják, hogy a szülő erkölcstelen életét él, amely hatással van gyermekeire, ha keményen alkoholizál, vagy kábítószerezik, ha bármi módon elhanyagolja szülői kötelességeit, gyermekeit állami gondozásba veszik" - közölte szombaton Lukasenko sajtószolgálata.

A nemtörődöm szülőket akkor is megbüntethetik, ha nem a valódi jövedelmüket vallják be, vagy ha lógnak a kötelező közmunkáról.

Keleti védelem

A fehérorosz hatóságok az új rendelkezéseket azzal magyarázzák, hogy meg kívánják védeni a gyermekeket a nemtörődöm szülőktől, a családon belüli erőszaktól és a fehérorosz hagyományoktól idegen nyugati hatásoktól.

A döntés bevezetését szorgalmazhatta az is, hogy az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottsága csütörtökön több másik állammal együtt Fehéroroszországot is elítélte az emberi jogokkal való visszaélés miatt. Az országot amiatt kritizálták, hogy kormányuk elnyomja, gátolja az ellenzéket illetve letartóztatnak velük ellenkező véleményen lévőket.

A fehérorosz követ válaszul arra kérte az ENSZ bizottságát, hogy indítsanak vizsgálatot az Egyesült Államok ellen a guantanamói fogolytábor és Abu Ghraib miatt. Kérelmét a közgyűlés elutasította.