Piroska
-2 °C
5 °C

Lelkiismeret-vizsgálatot ajánl a magyaroknak a cseh kormányfő

2005.05.19. 18:22
Cseh belügynek minősítette Jiri Paroubek cseh kormányfő, hogy szobrot állítottak Eduard Benesnek. A magyarok és a németek kollektív bűnösségét kimondó államfő emlékművét Gyurcsány Ferenc nevezte sértőnek. Paroubek szerint a magyarok jobban tennék, ha megvizsgálnák lelkiismeretüket.

Kizárólag a csehekre tartozik, hogy tisztelik-e Eduard Benest, az egykori Csehszlovákia második elnökét vagy sem, reagált csütörtökön Jirí Paroubek cseh miniszterelnök magyar kollégája Gyurcsány Ferenc azon nyilatkozatára, amelyben bírálta egy Benes-szobor leleplezését Prágában.

"Úgy vélem, hogy a magyarok egy kis lelkiismeret-vizsgálatot tarthatnának, megnézhetnék az okot és a következményt, megnézhetnék azt, hogy milyen módon vettek részt Csehszlovákia szétverésében a müncheni egyezmény aláírása után", nyilatkozta Paroubek a cseh hírügynökségnek Prágában. Mint mondta, őt nem zavarja, hogy Magyarországon szobrot állítottak Horthy Miklósnak, aki kormányzóként a II. világháború idején Adolf Hitler szövetségese volt.

Gyurcsány kedden sértőnek nevezte a magyarok kollektív bűnösségének elvét megalkotó Benesnek állított emlékművet. Eduard Benes a II. világháborút követően volt Csehország államfője a kommunista hatalomátvétel utánig. Elnöksége idején fogadták el a Benes-dekrétumokat, melyek alapján a II. világháborúban elszenvedett sérelmeket Csehszlovákia német és magyar származású polgárain bosszulták meg tömeges kitelepítésekkel.

Magyarország, Németországgal egyetemben már többször is tiltakozott amiatt, hogy a kollektív bűnösséget megállapító dekrétumok a mai napig érvényben vannak Csehországban és Szlovákiában.

Szlovákiában a héten a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt javaslatára a parlament napirendjére tűzték a dekrétumok sérthetetlenségét megerősítő jogyszabályjavaslat tárgyalását, szerdán azonban a nemeztközi tiltakozások hatására a parlament végül levette a napirendről.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft