Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nem nyúlhatnak a Benes-dekrétumokhoz Szlovákiában

2007.09.20. 15:36
Érvényben maradnak, sőt, egy új határozat értelmében a jövőben sem lehet eltörölni a Benes-dekrétumokat, határozott a szlovák parlament. A szélsőjobboldali kezdeményezést csak a magyar képviselők utasították el. A dekrétumok a II. világháború után bűnösnek nyilvánították és megfosztották jogaiktól a szlovákiai magyarokat.

Határozatban szentesítette csütörtökön a szlovák parlament a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A szlovák honatyák a határozat mellett, az MKP húsz képviselője ellene szavazott.

A határozatot a Szlovák Nemzeti Párt indítványozta, Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) törekvései ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét. Az indítványozó szerint a parlamenti határozatra azért van szükség, mert a szlovákiai magyarok politikai képviselői és egyes magyarországi szervezetek időnként a dekrétumok felülbírálását szorgalmazzák, és jóvátételi igényeket hangoztatnak.

A Benes-dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján a csehszlovákiai német és magyar kisebbség egészét megbélyegezték a II. világháború után. A dekrétumok értelmében megfosztották őket állampolgárságuktól, vagyonukat elkobozták, családjaikat kitelepítették.

A dekrétumok kérdésében a szlovák politikai színtéren tartós a nézetazonosság: értelmezésük szerint a - tucatnyi rendelkezésében ma is hatályos - dekrétumok a II. világháború utáni európai rendezés, a "nácitlanító" intézkedések részét képezik, ezért most a megerősítő határozat az 1945-1948 között meghurcoltak kollektív háborús bűnösségét is megerősítő szándékot igazol, jóllehet a határozat preambulumában helyet kapott egy mondat, amely szerint ezzel együtt "a kollektív bűnösség elvét elutasítja" a parlament. Ezt az MKP is megszavazta, de a továbbiakat már nem.