Olivér
5 °C
8 °C

Nem nyúlhatnak a Benes-dekrétumokhoz Szlovákiában

2007.09.20. 15:36
Érvényben maradnak, sőt, egy új határozat értelmében a jövőben sem lehet eltörölni a Benes-dekrétumokat, határozott a szlovák parlament. A szélsőjobboldali kezdeményezést csak a magyar képviselők utasították el. A dekrétumok a II. világháború után bűnösnek nyilvánították és megfosztották jogaiktól a szlovákiai magyarokat.

Határozatban szentesítette csütörtökön a szlovák parlament a felvidéki magyarok és a németek II. világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érinthetetlenségét. A szlovák honatyák a határozat mellett, az MKP húsz képviselője ellene szavazott.

A határozatot a Szlovák Nemzeti Párt indítványozta, Slota pártja a szlovák parlamenti pártok erőteljes támogatásával, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) törekvései ellenében érte el a dekrétumok érinthetetlenségének törvényesített védelmét. Az indítványozó szerint a parlamenti határozatra azért van szükség, mert a szlovákiai magyarok politikai képviselői és egyes magyarországi szervezetek időnként a dekrétumok felülbírálását szorgalmazzák, és jóvátételi igényeket hangoztatnak.

A Benes-dekrétumok a kollektív bűnösség elve alapján a csehszlovákiai német és magyar kisebbség egészét megbélyegezték a II. világháború után. A dekrétumok értelmében megfosztották őket állampolgárságuktól, vagyonukat elkobozták, családjaikat kitelepítették.

A dekrétumok kérdésében a szlovák politikai színtéren tartós a nézetazonosság: értelmezésük szerint a - tucatnyi rendelkezésében ma is hatályos - dekrétumok a II. világháború utáni európai rendezés, a "nácitlanító" intézkedések részét képezik, ezért most a megerősítő határozat az 1945-1948 között meghurcoltak kollektív háborús bűnösségét is megerősítő szándékot igazol, jóllehet a határozat preambulumában helyet kapott egy mondat, amely szerint ezzel együtt "a kollektív bűnösség elvét elutasítja" a parlament. Ezt az MKP is megszavazta, de a továbbiakat már nem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?